Minden diáknak 10 fát kell ültetni a Fülöp-szigeteken

Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie – környezetvédelmi törvény a Fülöp-szigeteken

aug 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Fülöp-szigeteken környezetvédelmi törvény írja elő, hogy minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetni ahhoz, hogy megkapja a bizonyítványát.

A Fülöp-szigetek az erdőirtással egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, ahol a fák eltűnése drámai mértékeket öltött az elmúlt 40-50 évben, írja a Forbes.

Az erdős területek nagysága 70 százalékról 20 százalékra csökkent. Több millió hektárnyi fát vágtak ki, elsősorban a mezőgazdasági területekért, és fakitermelés miatt.

Az új környezetvédelmi törvényt többek között az erdőirtások elleni küzdelem részeként hozták létre. A kormány a fiatalok bevonásával kezd neki a fák visszatelepítésének.

Csak az kaphat bizonyítványt, aki teljesítette a feladatot…

A törvény értelmében minden végzős diáknak – akár általános iskolás, középiskolás vagy egyetemista – az utolsó tanévben el kell ültetnie 10 fát ahhoz, hogy megkapja a bizonyítványát, oklevelét, vagy diplomáját.

Minden egyes tanuló, aki teljesítette ezt a feladatot  „Környezetvédelmi Érettségi” oklevelet kap a bizonyítványa mellé. Ez az oklevél egyfajta emlék és igazolás arra, hogy ők már tettek valamit a Föld bolygóért.

Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie – új törvény a Fülöp-szigeteken

Egy zöldebb kultúra létrehozása a cél

Ez a környezetvédelmi törvény azonban nem csupán a faültetésre fókuszál, hanem szeretné a „zöldebb kultúra” előmozdítását is szorgalmazni az országban.

 „Az egész oktatási rendszert megreformáltuk, így a mai fiatalok már egy sokkal környezettudatosabb képzést kapnak az iskolákban. Elsősorban a természeti erőforrások etikai és fenntartható használatára fókuszálunk, – mondta Gray Alejano képviselő, a törvényjavaslat megalkotója.

 „Az új generáció már fiatalon megismerheti a környezetvédelem társadalmi felelősségének fontosságát” – tette hozzá a képviselő.

Évente 175 millió fát ültetnek el

A több mint 110 milliós népességű Fülöp-szigeteken évente 12 millió diák végez az általános iskolákban, 5 millió a középiskolákban, és 500 ezer diplomázik le a főiskolákon és egyetemeken.

Ha minden végzős tanuló teljesíti a törvényben előírt 10 facsemete elültetését, akkor évente 175 millió fával gyarapodik az ország. A törvény 2019-ben lépett hatályba, azóta minden évben nagy közös faültetéssel zárják a tanévet.

Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie – új törvény a Fülöp-szigeteken

A kormány biztosítja a facsemetéket

Az erdősítési projekt során a diákok elsősorban őshonos fafajokat fognak telepíteni.

A kormány – számos szervezet közreműködésével és bevonásával – biztosítja a facsemetéket, azok nevelését, kijelölik a megfelelő helyszíneket, valamint elvégzik a nyomon követést, és az ellenőrzést is. Ezen kívül a faültetéshez megadnak minden technikai segítséget.

„Ezáltal a fiatalok aktívan részt vehetnek egy zöldebb kultúra megteremtésében a következő generációk számára, ami hosszú távon nagyon pozitív hatást gyakorol erre az új nemzedékre” – mondta Gray Alejano.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »