A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listája – hogyan védekezzünk a vegyszerek ellen

márc 27 • LifeStyle • Impress Magazin

Világszinten egyre nagyobb gondot jelent a zöldségekben és gyümölcsökben található vegyszermaradékok és növényvédőszermaradványok növekvő mértéke.

Világszinten és hazánkban is egyre nő a növényvédőszerek használata, ezért jelentősen nőtt az utóbbi években a zöldségekben és gyümölcsökben a növényvédőszermaradványok mértéke. Sok esetben a megengedett határértéket is túllépik.

Az amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait.

Magyarországon is egyre nő a növényvédőszerek használata

A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik hazánkban is.

A Magyarországon kapható zöldségeknek és gyümölcsöknek hozzávetőlegesen a fele szennyezett vegyszermaradékokkal, az érték gyakran a megengedett határértékek feletti is lehet.

Ezért érdemes tudnunk, hogy a szennyezettség melyik zöldségeknél és gyümölcsöknél fordul elő leggyakrabban.

Az Environmental Working Group környezetvédelmi szervezet minden évben kiadja a szennyezettségi listát, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a peszticid-szermaradványok elkerülését.

Felhalmozódnak a szervezetben – és terhelik az immunrendszert

A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan vegyszerek (gyomírtok, rovarölők, gombaölők), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása.

E szerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából is rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le.

Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból.

A szervezetben egy idő után felhalmozódhatnak a növényvédőszermaradványok, és megterhelik illetve gyengítik az immunrendszert, ízületi gyulladásokat, súlygyarapodást, emésztőrendszeri problémákat, allergiákat valamint alacsony energiaszintet, fáradékonyságot okozhatnak.

A 2019-es szennyezettségi lista

A környezetvédelmi munkacsoport, az EWG 2019-es felmérése szerint továbbra is a legszennyezettebb gyümölcs az eper.

A szennyezettségi lista az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül. A zöldségeket és gyümölcsöket a vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva.

1. Eper

2. Spenót

3. Kelkáposzta

4. Nektarin

5. Alma

6. Szőlő

7. Őszibarack

8. Cseresznye

9. Körte

10. Paradicsom

11. Zeller

12. Burgonya

Hogyan védekezzünk a növényvédőszerek ellen

Két módszer létezik, az egyik hogy megpróbáljuk lecsökkenteni a vegyszermaradványok bejutását a szervezetünkbe, a másik pedig, hogy támogatjuk testünk méregtelenítő folyamatait, hogy minél hamarabb meg tudjunk szabadulni a már bennünk lévő toxinoktól.

Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek, ezért válasszunk inkább hazai termesztésű zöldséget és gyümölcsöt. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről jövő termékek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is. 

Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek, így a téli és kora tavaszi primőrök kockázatosabbak az egészségünkre.

Ha van rá lehetőségünk, bizonyos zöldségekből vásároljunk bioterméket, hisz ezekben nem engedélyezett a kockázatos élelmiszeradalékok felhasználása.

Végül pedig fogyasszunk idénygyümölcsöket, így nem támogatjuk a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.

Szabaduljunk meg a toxinoktól – egy egyszerű módszerrel!

A Massachusettsi Egyetem kutatása szerint a növényvédő szerek nagy részét eltávolíthatjuk a zöldségekről és gyümölcsökről, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk őket. Egy teáskanálnyi szódabikarbónát tegyünk egy mélyebb tálba, és áztassuk benne a zöldségeket 5-10 percig, majd folyóvízzel öblítsük le őket.

Mivel a vegyszermaradványokat nem tudjuk teljesen kikerülni, fontos, hogy támogassuk a szervezetünk méregtelenítő folyamatait is.

Rendszeres sportolással – ami serkenti a nyirokrendszert – , vértisztító és nyirokrendszertisztító gyógyteákkal (csalán vagy diófalevél), szaunázással és méregtelenítő ételek fogyasztásával meg tudunk szabadulni a szervezetünket terhelő vegyszer- és növényvédőszermaradványoktól.

A 10 legjobb méregtelenítő étel – illesszük be a napi étrendünkbe

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »