A 10 legjobb méregtelenítő étel – illesszük be a napi étrendbe
Az enzimserkentő zöldségek és gyümölcsök hatékonyan támogatják a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.
A szervezetünkben felhalmozódó káros anyagok semlegesítése elsősorban a májban történik, ahol az enzimek vízben oldódóvá alakítják őket, hogy végül kiürülhessenek. Bizonyos ételek fogyasztása nagyot lendíthet az ehhez szükséges enzimek termelésén.
Az enzimserkentő zöldségek és gyümölcsök azáltal is fokozzák a méregtelenítést, hogy megkötik a toxinokat, így gyakorlatilag kiszállítják őket a szervezetből.
Illesszük be a napi étrendbe
Alapvetően minden zöldség és gyümölcs hatásos lehet a toxinok ellen, az enzimtermelés serkentő ételek rendszeres fogyasztása azonban látványosan javítja az egész méregtelenítő folyamatot. Ha valaki csupán néhányat beilleszt ezek közül a napi étrendjébe, már akkor is hatékony segítséget talált szervezete megerősítéséhez és a testben felhalmozódó méregmennyiség csökkentéséhez.
1. Alma – megköti a nehézfémeket
Az almában lévő pektin hatóanyag egy oldható rostanyag, mely a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a répában is megtalálható. Megköti a nehézfémeket (például az ólmot és a higanyt) a vastagbélben, ezáltal elősegíti kiürülésüket.
2. Avokádó – megakadályozza a szabadgyökök képződését
Az avokádóban található glutation egy antioxidáns vegyület, mely megakadályozza a szabadgyökök képződését, és a zsírban oldódó méreganyagokat, mint például az alkohol, vízben oldhatóvá alakítja.
3. Áfonya és a szilvafélék – serkentik az anyagcserét
Az áfonya és a szilvafélék a legerősebb antioxidáns ételek, hatóanyagaik természetes anyagcsere-serkentőként működnek, ezáltal támogatják a méregtelenítési folyamatokat.
4. Articsóka – serkenti az epe termelődését
Az articsókában lévő antioxidáns vegyületek növelik az epe termelődését, melynek egyik funkciója, hogy a mérgeket a belekbe szállítja, ahonnan azok kiürülhetnek. A kutatások szerint már fél órával az articsóka elfogyasztása után 127 százalékkal megnövekedett az epe mennyisége.
5. Cékla – a legjobb vértisztító
A céklát a római civilizáció óta használják, mint vértisztító szert, mivel hatóanyagai képesek megkötni a szervezetben lévő mérgező fémeket, ezen kívül serkenti a vérkeringést és akár négyszeresére képes növelni a sejtek oxigénfelvevő képességét.
Hatóanyagai, mint a metonin, elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és megtisztítja a szervezetet a természetes melléktermékektől.
6. Keresztesvirágúak – hatékony méregtelenítők
A káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, spenót és karfiol mind keresztesvirágú növény, melyek különösen hatékony méregtelenítők. Hatóanyagai a glükozinolátok, melyek a máj létfontosságú enzimeinek termelését serkentik.
7. Fokhagyma – kiüríti a toxinokat
A fokhagyma darabolásakor allicin szabadul fel, majd a szervezetbe kerüléskor kénvegyületté alakul át, majd az olyan toxinok, mint például a higany hozzá kötődnek a kénhez, így a szervezetből ki tudnak ürülni.
8. Kivi – erős antioxidáns
A kivi magas C-vitamintartalma segíti a szervezetet a létfontosságú glutation termelésben.
9. Brazil dió – semlegesíti a szabadgyököket
A brazil dióban nagy mennyiségben található szelén, mely képes semlegesíteni a szervezetben keletkezett szabadgyököket, főképp azokat, melyek dohányzás következtében szabadulnak fel.
10. Zsázsa – enzimserkentő
A zsázsa emeli a szervezetben található méregtelenítő enzimek szintét, és közvetlenül is hat számos mérgező anyagra. A zsázsában található klorofill pedig a vörösvérsejtek felépítésében segít és gyorsítja a vérkeringést.
Kapcsolódó cikkek
« A legboldogabb emlékeink felidézése hatékonyan oldja a stresszt Az izmok is „érzik” a cukor ízét – új felfedezés »