Az izmok is „érzik” a cukor ízét – új felfedezés

jún 28 • LifeStyle • Impress Magazin

Az nyilvánvaló, hogy a nyelv ízlelőbimbói érzékelik a cukor ízét, egy új kutatásból azonban kiderült, hogy bizonyos izmok is képesek erre.

A Michigan Egyetem Élettudományi Intézetének kutatói felfedezték, hogy bizonyos izmok hasonlóképpen reagálnak a cukorra, mint a hasnyálmirigy béta-sejtjei.

Étkezést követően, amint a hasnyálmirigy béta-sejtjei érzékelik a táplálékkal felvett glükózt, elkezdenek inzulint termelni, hogy segítsék a cukor bejutását a sejtekbe, amit a sejtek energiaforrásként használnak fel.

Stabilan tartják a vércukorszintet

A Michigan Egyetem kutatói felfedezték a glükózérzékelő izomzatot, mely szintén hozzájárul a szervezet általános vércukorszint szabályozásához. „Azt találtuk, hogy a vázizomzat sejtjei is képesek közvetlenül érzékelni a glükózt – olyan, mintha az izmok is éreznék az édes ízt” – mondta a kutatás vezetője, Jiandie Lin.

Az izmok glükózérzékelő képessége egy különálló folyamat, mely párhuzamosan működik a hasnyálmirigy inzulintermelő mechanizmusával és befolyásolja az inzulinválaszt. Együtt dolgoznak azért, hogy stabil szinten tartsák a szervezet vércukorszintjét.

Új gyógymódok kifejlesztése

„A szervezet sejtszintű vércukorszint szabályozásának mélyebb megértése új megvilágításba helyezheti az elhízást és a cukorbetegséget, valamint új gyógymódok kifejlesztésében is segíthet” – mondta Zhuoxian Meng, a Michigan Egyetem egyik kutatója.

Elképzelhető, hogy a jövőben a cukorbetegek számára kifejlesztett inzulinok helyett a vázizomzat sejtjei jelentik majd a megoldást. A vércukorszint szabályozás molekuláris útvonala ugyanis, melyben a vázizomzat sejtjei is közreműködnek, hasonló elv alapján működik, mint a hasnyálmirigy béta sejtjei.

„Elképesztő, hogy milyen érzékenyen reagál az egész testünk a glükózra. A szervezetbe jutó cukrot a béta sejtek és az idegsejtek is érzékelik, most pedig kiderült, hogy az izomsejtek is képesek közvetlenül reagálni rá” – mondta Jiandie Lin, a kutatás vezetője.

Forrás: ScienceDaily 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »