Franciaországban betiltották a túl vékony modellek alkalmazását – a testképzavaros fiatalok védelmében

júl 1 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új egészségügyi törvény célja, hogy véget vessenek a divatiparban elterjedt egészségtelen szépségideálnak, mely súlyos étkezési zavarokat okoz a fiatal lányok körében.

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter szerint a fiatal lányok önbecsülésére romboló hatással vannak a divat világában megjelenő extrém vékony modellek, és a magazinokban közzétett retusált fotók, mivel az elérhetetlen szépségideál egészségre káros viselkedéseket okozhat, írja a BBC news.

Egészségtelen szépségideálok – retusált fotók

A modelleknek mostantól orvosi igazolást kell bemutatniuk munkaadójuknak arról, hogy az általános egészségi állapotuk megfelelő, különös tekintettel a testtömeg-index (BMI) adataira, a súly és a magasság tekintetében. Orvosi igazolás nélkül nem vállalhatnak semmilyen modellmunkát.

Amennyiben a munkaadó megsérti a törvényt, akkor 75,000 euró pénzbüntetés és akár 6 hónap börtönbüntetés is járhat érte.

A digitálisan manipulált fotókat pedig október 1-jétől címkézni kell a magazinoknak. A retusált modellfotók alatt kötelező lesz kiírni, hogy photographie retouchée (retusált fénykép).

Étkezési zavarok – önbecsülés

Franciaországban 30-40,000 anorexiás fiatal van, akiknek a 90 százaléka nő. Az új egészségügyi törvény célja, hogy ne legyenek kitéve a fiatalok egészségtelen szépségideáloknak. A kifutón látható extrém vékony modellek által közvetített szépségideál nemcsak elérhetetlen a legtöbb fiatal lány számára, hanem egészségtelen is.

Franciaország mellett már Olaszországban, Spanyolországban és Izraelben is törvény tiltja a túl vékony modellek alkalmazását.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »