A legboldogabb emlékeink felidézése hatékonyan oldja a stresszt

jún 25 • LifeStyle • Impress Magazin

Életünk örömteli pillanatainak felidézése blokkolja a kortizol stresszhormon termelődését, vagyis a boldog emlékekkel hatékonyan oldhatjuk a stresszt.

A stressz életünk velejárója, szinte elkerülhetetlen. Fontos azonban, hogy ne maradjunk tartósan stresszes állapotban, mert a magas kortizolszint számos egészségügyi problémát okozhat a súlygyarapodástól kezdve a szív- és érrendszeri betegségekig.

Az érzelmek tudatos szabályozása tanulható

A Rutgers Egyetem pszichológusai szerint a stresszkezelés egyik hatékony módja a pozitív emlékek felidézése, melynek hatására csökken a kortizol termelődése.

„Bizonyított tény, hogy az érzelmek tudatos szabályozásával csökkenthető a stressz – mondta dr. Mauricio Delgado, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora. Mi egy új alternatívát találtunk erre a pozitív emlékek felidézésén keresztül. Ez jól jöhet akkor, ha a hagyományos kognitív technikák nem működnének egy stresszes állapotban.”

…a boldog pillanatok felidézésével

Az új módszert egy kísérlet során fedezték fel, melyben arra kérték a résztvevőket, hogy tegyék bele a kézfejüket egy jeges vízzel teli tálba, miközben kellemes élményekre gondolnak, majd ugyanezt a kísérletet semleges gondolatokkal is elvégezték. „Amikor örömteli gondolatokat idéztek fel, a kortizolszintjük elkezdett csökkenni, ami a semleges gondolatoknál nem történt meg” – magyarázta a professzor.

A kutatók újra megismételték a kísérletet, ezúttal azonban a résztvevők agyműködését is megfigyelték. A boldog emlékek felidézésekor fokozott aktivitás jelentkezett az agy azon területén, mely az érzelmek szabályozását és a kognitív gondolkodást irányítja, illetve az agy jutalomfeldolgozó területe is aktivizálódott.

„Pozitív érzelmekkel könnyen csökkenthető a stressz, a kellemes emlékek felidézése ráadásul sokkal könnyebb technika számos hagyományos kognitív módszernél. Ez egy olyan dolog, ami mindenki számára természetes könnyedséggel megy.”

Forrás: health.com

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »