A művészi tevékenység aktiválja az agy jutalomközpontját

jan 20 • LifeStyle • Impress Magazin

A művészeti tevékenységek, akár a rajzolás vagy az egyszerű színezés is, jelentősen növeli az agy jutalomközpontjának aktivitását. 

Amikor belemerülünk például a rajzolásba és magukkal ragadnak a színek, a változatos formák, az agy jutalmazó mechanizmusa automatikusan bekapcsol, írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

A Drexel Egyetem kutatócsoportja fNIRS (funkcionális közeli infravörös spektroszkópia) agyi képalkotóval figyelte a kutatásban résztvevők agyi területeinek aktivitását, miközben különböző művészi tevékenységeket folytattak.

A művészet önmagában is örömet okoz

„A művészeti tevékenységek önmagukban is örömet okoznak, függetlenül az eredménytől – mondta a kutatás vezetője, Girija Kaimal. – Néha hajlamosak vagyunk túl kritikusan szemlélni az alkotásainkat, mert az általánosan elfogadott normák alapján ítéljük meg azokat jónak vagy rossznak.

A saját tehetségünk megítélésével kapcsolatban is ugyanez a helyzet. A negatív vagy kritikus értékeléssel azonban nagyban lecsökkenthetjük vagy akár teljesen le is blokkolhatjuk az agyunk jutalomközpontjának működését, pedig ez egyszerű örömforrás lehetne mindenki számára.”

A kutatásban részt vevőknek három különböző feladatot adtak: voltak, akik mandalákat színeztek, mások egyszerű ábrákat rajzolgattak, a harmadik csoport tagjainak pedig szabad rajzolás volt a feladata. A kutatók eközben folyamatosan mérték a résztvevők prefrontális kérgének a véráramlását. A vizsgálat során kiderült, hogy mindhárom művészeti tevékenység esetében fokozódott a véráramlás, a pihenőidőben pedig lecsökkent és visszaállt a normál szintre.

A prefrontális kéreg érettségétől függ az indulatkezelés, a tudásszomj, a rugalmas alkalmazkodás, a kiegyensúlyozott ítéletalkotás, a morális döntéshozatal, az önreflexió, az empátiás és az intuitív készség is. Részben az agy jutalmazó áramköre is ide kapcsolódik, ezért a fokozott vérkeringés ezen a területen azt is jelentheti, hogy az illető a jutalom érzését éli át.

A különböző művészeti tevékenységek esetében volt némi különbség a jutalomközpont aktivitását tekintve, összességében azonban elmondható, hogy bármilyen művészeti tevékenység aktivizálja a jutalomközpontot, ezért értékes eszköze lehet a művészet a mentális egészség megőrzésének.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »