Az ausztrál őslakosok tudják a megoldást az erdőtüzek ellen – már több ezer éve alkalmazzák

jan 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Ausztrália déli részén az elmúlt hónapokban több mint 18 hektár erdő égett le, és több millió állat veszett oda el a pusztító erdőtüzek következtében.

Ausztrália déli részén több hónapja pusztítanak az erdőtüzek. A helyzet kritikus, és egyelőre minimális jelek sem mutatkoznak arra, hogy csillapodnának a lángok, írja a CNN.

Közel 18 millió hektár erdő leégett, és több millió állat pusztult el, mindössze néhány ezret sikerült kimenteni a lángok közül. Az ország dél-keleti részén rendkívüli állapotot hirdettek.

Az őslakosok tudják a megoldást az erdőtüzek ellen

„Ausztrália őslakosai, az aboriginal bennszülöttek mély tudással rendelkeznek a földről, és ismerik tüzek természetét” – mondta Bill Gammage, az Ausztrál Nemzeti Egyetem történész professzora.

A bennszülöttek meg tudják mondani, hogy melyik növény mennyire gyúlékony. Ismerik a tűz különböző típusait, illetve, hogy milyen jellegű földterületen milyen tüzek a jellemzőek.

Azt is meg tudják mondani, hogy bizonyos típusú tüzek mennyi ideig égnek, és milyen gyakran fordulnak elő.

Az aboriginalok módszer a tűzmegelőzésen alapszik

Az őslakosok módszere elsősorban a tűzmegelőzésen alapszik. Megtisztítják a talajt a gyúlékony jellegű aljnövényzettől, mint például a rothadó avar, száraz gallyak, és a könnyen lángra kapó fűfélék.

Azért fontos az erdőt megtisztítani a gyúlékony növényektől, mert ezek könnyen lángra kapnak, és jellemzően ezek okozzák a nagyobb erdőtüzeket.

A talaj avartól és gyúlékony növényektől való megtisztítását kis intenzitású tűzzel, úgy nevezett megelőző égetéssel végzik. A módszerük gondos és körültekintő. Nem veszélyeztetik az állatok élőhelyét, csupán a talaj tisztítását végzik.

A mai tűzoltók nem ismerik a földet, és a tűz természetét

„A mai tűzoltók is végeznek ellenőrzéseket és kockázatcsökkentési eljárásokat” – mondta dr. Gammage.

„Nem tudjuk azonban pontosan, hogy az év mely időszaka a legalkalmasabb az égetésre, hogy mennyi ideig kell égetni bizonyos növényeket, a nap mely időszaka a legalkalmasabb erre a műveletre, és még sorolhatnám. Ráadásul a tűzoltók nem igazán ügyelnek a növényzetre és az állatokra, ezért sok kárt okoznak.”

A mai tűzoltók tudása egyszerűen nem elég ahhoz, hogy Ausztrália biztonságban legyen

„Amikor a korai európaiak (brit gyarmatosítók) megpróbálták lemásolni a bennszülöttek módszerét, csak még nagyobb tüzeket okoztak. Hiába látják az emberek, hogy mit csinálnak az őslakosok, egyszerűen nem tudják lemásolni a technikát, mert nincs elég ismeretük a földről és a tűz természetéről.”

„Ahol a bennszülöttek gondoskodnak a földterületről, ott soha nincsek erdőtüzek. Csak délen pusztít a tűzvész, ahol a fehér emberé a felelősség.”

„Az ausztrál embereknek meg kellene tanulniuk azt, ahogy az aboriginálok védik és gondozzák a földet. Mély tudással rendelkeznek arról, hogyan kell őrizni, védeni a földet” – tette hozzá a professzor.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »