A napelemes sótalanító egy egész várost el tud látni ivóvízzel

jún 13 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A vízen úszó napelemes sótalanító rendszer évente 45 milliárd liter ivóvizet tud előállítani a sós tengerből, akár egy egész várost el tud látni ivóvízzel.

A Föld édesvízkészlete évről évre rohamosan csökken. Az emberiség jelenleg a környezetromboló tevékenysége és a klímaváltozás miatt egy globális vízválság küszöbén áll. Erre a problémára az egyik alternatív megoldás lehet a sótalanító rendszerek alkalmazása, melyek a sós tengervízből állítanak elő ivóvizet.

A globális vízválság küszöbén…

A történelmi szárazsággal sújtott Kalifornia állam már évek óta küzd az elsivatagodással és az egyre súlyosabb vízhiánnyal. A „Pipe” elektromágneses sótalanító rendszert éppen ezért a dél-kaliforniai Santa Monica városába tervezték a vízválság megfékezésére. A napelemes konstrukció akár egy egész várost el tud látni ivóvízzel, hiszen évente 45 milliárd liter víz elállítására képes.

11

Elektromágneses sótalanító

A „Pipe” vízdesztilláló rendszer a Land Art Generator Initiative (LAGI) nemzetközi verseny egyik döntős tervpályázata, mely napelemekkel működteti az elektromágneses sótalanító rendszert. A cső tetején lévő napelemek biztosítják a szivattyúk áramellátását és az elektromágneses szűrési folyamat működését.

03

A „Pipe” sótalanító berendezés a terv szerint a dél-kaliforniai Santa Monica városát látná el ivóvízzel. A megtisztított vizet a város meglévő vízcsőhálózatán keresztül juttatnák el a lakossághoz.

01

A kanadai Khalili Engineers által tervezett vízen lebegő sótalanító rendszer egyelőre csak egy innovatív koncepció, amely még nem valósult meg, de a tervezők szerint készen áll arra, hogy megépítsék.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »