Huszonegy szociális naperőmű épül hazánkban 2024-ben

jan 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létesített naperőművek a legszegényebb családok fűtését támogatják.

A Somogy vármegyei Lakócsa határában kezdte meg működését az ország második szociális naperőműve 2023 szeptemberében. A Felzárkózó települések program részeként 2024-ben további 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat.

A létesítmények által termelt elektromos áram 2000 háztartás fűtéséhez járul majd hozzá, közölte a létesítmények leendő üzemeltetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A Máltai Szeretetszolgálat szociális naperőművei 2000 hátrányos helyzetű család fűtését támogatják

A Tiszabőn 2020-ban üzembe helyezett első szociális naperőmű után -amely azóta 70 család fűtésének költségeit fedezi minden télen, – a Somogy vármegyei Lakócsán létesítette a második ilyen létesítményt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A település határában egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával kialakított kiserőmű már megkezdte a termelést, éves árbevételéből mintegy 100 kisgyermekes család részesülhet támogatásban a téli fűtési idényben.

(Szociális naperőmű Lakocsán – Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat/ Majoros Árpád Csaba)

A támogatás összegét havonta elosztva előre fizetős mérőórákra töltik fel a téli fűtési idényben, ez egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet. A Lakócsán kialakított második ilyen létesítmény a modell országos elterjesztésének következő lépése.

A mini-naperőművek 21 felzárkózó településen épülnek

A most épülő mini naperőművek mindegyike a Felzárkózó települések programban érintett kistelepüléseken valósul meg, a helyszínek a következők: Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss, és Drávafok, ahol két naperőmű is létesül.

A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amely a következő téltől kezdődően mintegy 2000 rászoruló család fűtéséhez ad jelentős támogatást.

Az erőművek által termelt bevételből képződő szociális alaphoz az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd fűtési támogatásra, a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített 300 legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével.

További részletek a Máltai Szeretet Szolgálat weboldalán.

Forrás: MTI, Ecolounge

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »