A Kanári-szigetek egyik szigete bebizonyította, hogy lehetséges csak megújuló energiával működni

dec 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Kanári-szigetek gyönyörű szigete, az El Hierro 28 egymást követő napon kizárólag szél- és vízenergiával működött.

A Kanári-szigetek El Hierro szigetén sikerült megvalósítani a 100%-os megújuló energiahasználatot. Majdnem egy teljes hónapon át kizárólag szél- és vízenergia termelte az áramot, adta hírül a Euronews.

Közel a teljes energiafüggetlenség

Az UNESCO Világörökség által bioszféra-rezervátumának és geoparknak nyilvánított 1,1 millió éves vulkáni szigete nagyon közel áll ahhoz, hogy teljesen energiafüggetlenné váljon. A sziget 10 000 lakosa és az önkormányzat is egyaránt elkötelezett a sziget fenntarthatósága mellett.

A Gorona del Viento vízerőmű egy 11,5 MW teljesítményű beépített szélerőművel a sziget fő villamosenergia-termelő forrása.

Különlegessége, hogy a szél által termelt energia egy részét arra használja fel, hogy vizet pumpáljon a vízerőmű tározójába, amely ezt követően az áramlás által mozgásba hozza a turbinákat.

(El Hierro sziget természet alkotta kőmedencéi- fotó: hellocanaryislands.com)

A megújuló energiahasználat 2015 óta egyre növekszik

El Hierro idősebb lakói még emlékeznek az 1948-as súlyos aszályra, amikor a vízszállító hajók elkerülték a szigetet, mert „túl kicsi volt, és túl messze”. Azóta nagy előrelépések történtek az önellátás terén, így nem kell külső erőforrásokra támaszkodniuk az élet zavartalan működéséhez.

El Hierro szigetén először 2015. augusztus 9-én sikerült megvalósítani egy rövid 2 órás időintervallumra, hogy az elektromos áramot kizárólag megújuló erőforrásokból fedezték. Ez egy 1996-os fenntarthatósági terv egyik célkitűzésének sikeres elérése volt, amely a sziget természeti értékeinek megőrzése céljából jött létre.

A Gorona del Viento vízerőmű 2015 júliusában kezdett teljes kapacitással működni, és azóta a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő integrálásának kulcsfontosságú létesítményévé vált. A 2014-es üzembe helyezés előtt a megújuló erőforrások a sziget villamosenergia-igényének mindössze 2,2 százalékát biztosították.

(Fekete vulkáni kőzetek az El Hierro szigeten – fotó: hellocanaryislands.com)

2018. január 25-én, és az azt követő 18 napon az El Hierro erőműnek sikerült kielégítenie a sziget teljes villamosenergia-igényét. Azóta a világ figyeli, ahogy a parányi sziget folyamatosan bizonyítja, hogy a megújuló energiák életképes megoldást jelentenek a világ elszigetelt területein élők számára.

A megújuló energiaforrásokból származó összes profitot hatékonyabb vízelosztó rendszerek, napelem panelek és oktatási programok létrehozására fordítják.

El Hierro szigete egy védett bioszféra-rezervátum

2000-ben El Hielo szigetét az UNESCO Világörökség védett bioszféra rezervátummá nyilvánította. Ezt a címet olyan térségek kapják, ahol törekednek arra, hogy a természeti értékek, és a biológiai sokféleség védelmét fenntartható megoldások alkalmazásával valósítsák meg.

A pici vulkáni sziget kanyargós útjain haladva gyönyörű kilátás nyílik a természeti szépségekre. Szinte alig látunk ember alkotta építményeket. A fekete vulkáni törmelékek drámai látványa, holdbéli tájak, hatalmas part-menti sziklák és buja erdők látványa tárul elénk, különös atmoszférát teremtve.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »