Gigantikus akkumulátoros energiatároló épül hazánkban

márc 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. – közölte a villamosenergetikai cég az MTI-vel.

A 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság, írja az impressmagazin.hu.

Bekerül Közép-Európa legnagyobb energiatárolói közé

A Forest-Vill Kft. 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és kivitelezésére Szolnokon. Idén februárban írták alá a szerződést, ezt követően a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás átadása 2025 első felére várható.

A közlemény szerint az ország legnagyobb hasonló jellegű létesítménye Százhalombattán található, amelynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé, írja az impressmagazin.hu.

A naperőművi kapacitás rekordmértékben nőtt hazánkban 2023-ban

A beruházást az indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon.

Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése.

A szolnoki beruházás megvalósításával az energiatároló eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a magyarországi megújuló portfolió fenntartható növekedéséhez.

Forrás: MTI/ Fotó (illusztráció): Unplash

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »