Mohácson található az egyetlen működő taposómalom

márc 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A mohácsi Szent Miklós Vízi- és Taposómalom nem csupán egy restaurált malom épület, hanem egy valódi időutazás a múlt és a jövő találkozásának színterén.

Az egyedülálló vízimalom Mohács gazdag történelmének része. Az értékmentő tevékenység révén a jövő generációi számára is emlékhely és oktatási központ maradt a malom.

A Csele-patak partján magasodó vízimalom nem csupán a környék egykori 70 vízimalmából megmaradt utolsó emlék, hanem egy különleges, zárt kerékházas malom is.

Az épület alapvető technológiája hasonló más vízimalmokhoz, de az építészeti megoldásai teszik egyedivé. A vízikerekek a házban vannak, és a patak hajtja azokat, így a malom rendkívül gazdag és hosszú történelmét őrzi.

Az épület első írásos említése 1331-ből származik

A Csele patak, Magyarország egyik legismertebb patakja hajtja. Az épület megmentése Bugarszki Norbert, a mohácsi Polgármesteri Hivatal dolgozója és családja 2007-ben vásárolta meg a vízimalmot, amikor az már szó szerint romokban hevert. Norbert, aki gyermekkora óta vonzódik a régi építményekhez, elkötelezte magát az épület megőrzése mellett. A céljuk egy emlékhely létrehozása volt, hogy a környék malmait és azok történetét ne feledjék el. Az épület egyik különlegessége a hatalmas taposómalom, amelyet 2014-ben építettek az eredeti tervek alapján.

Emberi erővel hajtott malomszerkezet – Ókori minta alapján épült

Ez az egyetlen ilyen emberi erővel hajtott, működő malomszerkezet a Földön. A mintegy 6 méteres taposókerekeket két ember mozgatja. A taposómalom napi szinten végez őrlési feladatokat, és a látogatók is részt vehetnek a taposókerekek működésében.

Az épület másik kincse egy páratlan zsákgyűjtemény, amelyet Norbert évtizedeken át gyűjtött Európa minden tájáról. A csíkos, vagy ahogy Bugarszki fogalmaz, vonalkódos zsákok gazdag történetet mesélnek el a régió gazdaságáról és kultúrájáról.

A romokból való felépítés nem csupán egy restaurációs projekt volt, hanem a helyi közösség akaratának és támogatásának eredménye. Norberték nem csupán az épületet, hanem a hozzá tartozó malomportát is gazdagították, ahol ma már vendégek számára is kínálnak szálláslehetőségeket, és programokat szerveznek.

A mohácsi Taposómalom idén ünnepli 10. évfordulóját. A jövő kihívásai között szerepel az épületegyüttes és a gyűjtemény állagvédelme, valamint a gazdasági funkciók fejlesztése. A mohácsi értékmentők számára azonban ezek a kihívások csupán részei annak az elkötelezettségnek, hogy a múlt értékeit megőrizzék és továbbörökítsék a jövő generációinak.

Forrás: Hello Magyar (Leadkép: Youtube)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »