Nemzetközi MI kutatás az Alzheimer-kór molekuláris mechanizmusainak feltárására

márc 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A BME is részt vesz a neurodegeneratív betegségek kihívásának kezelésére indított európai uniós „Neurodegeneratív betegségek kutatása” (JPND) globális kutatási kezdeményezésben.

Az Alzheimer-kór kutatása kiemelt területe a kognitív hanyatlás és időskori demenciák megértésének és általában a neurodegeneratív megbetegedések kutatásának, amely betegségek egyre nagyobb terhet rónak a társadalmakra.

A kutatás neurobiológiai fókusza az agy immunrendszerét alkotó mikroglia sejtek, amelyeknek kitüntetett szerepe van speciális gyulladási folyamatokban, a neuroinflammációban.

A projektben ennek a folyamatnak a molekuláris biológiai mechanizmusait és rendszerét, illetve befolyásolhatóságát vizsgáljuk vérben mérhető biomarkerek és a mikroglia sejtek génkifejeződési profiljának a felhasználásával.

A projekt egyedüli magyar tagja a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Bioinformatikai laboratóriuma és Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja Antal Péter vezetésével.

A nemzetközi konzorciumon belül a BME feladata a résztvevő intézmények meglévő adatelemzési hátterének integrálásával t a projekt biostatisztikai és bioinformatikai támogatása.

A műegyetemi kutatások célja olyan mesterséges intelligencia modellek létrehozása, amelyek képesek több humán biobank integrálására is, több tárgyterületet, modalitást és nemzeti kódrendszert átfogva. A molekuláris mechnizmusok célzott oksági vizsgálatainak eredményeit szintén felhasználják majd a mesterséges intelligencia modellek finomhangolására. A SOLID projekt szervesen illeszkedik az MIT Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának a felfedező élettudományi kutatásaihoz az egészségtartam, a mentális egészség, az öregedés és a gyógyszerkutatás területén.

Forrás: BME (Fotó: Gerd Altmann képe/ Pixabay) 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »