Így pirosodik be egy éjszaka alatt a zöld paradicsom – egy szintetikus szer hatására
A szupermarketek polcain található paradicsomokat télen és kora tavasszal egy éjszaka alatt érlelik pirosra egy szintetikus szerrel.
A tél nem a paradicsom szezonja, mégis szinte az összes hipermarketben megtalálható a teljes téli szezonban is, az eperrel együtt. Hogyan lehet napsütés nélkül piros paradicsomot és epret előállítani?
„Ezek a zöldségek teljesen másképpen nőnek, mint a rendes, hagyományos fajták. A téli és kora tavaszi paradicsomoknak azért nincs ízük, mert más technológiát használnak a fejlődéshez: ezek a zöldségek termőföld helyett vízfelületen teremnek, vagyis a vízből szívják fel a növények gyökereiken keresztül a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat” – mondta Cosmin Popescu, a Temesvári Agrártudományi Egyetem rektora.
Egyre több olyan high-tech farm létezik már világszerte, többek között Spanyolországban, Hollandiában és Ausztráliában, ahol napfény helyett UV-fénnyel világítják a növényeket és termőföld helyett csöveken keresztül kapják a tápanyagokat.
„A jóízű paradicsomhoz pedig elengedhetetlen a napsütés, ugyanis a növények a nap sugarait kellene, hogy felhasználják a növekedéshez” – tette hozzá a rektor.
Szintetikus anyagot adnak a vízhez – ettől pirosodnak be a paradicsomok
És, ez még nem minden: „a szuper- és hipermarketek megrendeléseit a melegházak télen csak úgy tudják teljesíteni, ha a megfelelő mennyiség és a kívánatos szín előállítása érdekében szintetikus anyagot adnak a vízhez, amitől a zöld paradicsom egy éjszaka alatt bepirosodik” – mondta a rektor.
Ez a Magyarországon is elérhető szintetikus szer az Ethrel, mely jól bevált növekedés- és érésszabályozó készítmény. Ennek következményeként az érés felgyorsul, folyamatossá és egyöntetűvé válik.
A szert számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon viszont, aki rendelkezik legalább Növényvédelmi Zöld Könyvvel, minden további nélkül hozzájuthat.
10 nap alatt ürül ki a zöldségből
Ez a vegyszer 10 nap alatt ürülne ki normál körülmények között a növényekből, a paradicsom iránti megnövekedett kereslet miatt viszont a termelők nem mindig várnak ennyit, így fennáll a veszélye annak, hogy olyan terméket vásárolunk, amelyik még tartalmazza ezt a káros permetezőszert.
A legszennyezettebb zöldségek listája – hogyan védekezzünk a vegyszerek ellen
A paradicsomvásárlással inkább várjuk meg a nyarat, amikor valóban nap érlelte, igazi, vitamindús zöldséghez juthatunk.
Télen és kora tavasszal pedig eltett lecsó formájában, vagy paradicsomléként fogyasszuk csak a paradicsomot, vagy válasszunk helyette hazai téli retket, hagymát vagy savanyúkáposztát, melyekben sokkal több a vitamin, mint a mesterségesen előállított, vegyszerekkel kezelt, mű paradicsomokban.
Mennyi tápanyag vagy kórokozó van az ételekben? – mindent kimutat az új SCiO szenzor
Forrás: agraroldal
Kapcsolódó cikkek
« Úszó apartmanok Zanzibár partjainál – víz alatti hálószobával Ez az 5 legjobb gyógynövény alvászavar ellen – a Bükki Gyuri bácsi szerint »