Minden idők legnagyobb erdőirtása Borneó szigetén -pálmaolajért

márc 28 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Borneó esőerdejének már több mint a 90%-a elpusztult az erdőirtás miatt. Az ősfák és az gazdag élővilág a fakitermelés és pálmaolaj üzlet áldozata lett.

Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, amely egykor a Föld egyik legrégebbi és ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, legegybefüggőbb trópusi esőerdőállományának adott otthont.

A gazdag élővilággal rendelkező, hatalmas ősfás erdő a szigetet szinte teljes egészében befedte. Ma már azonban kevesebb, mint 10 százaléka maradt meg a globális mértékű erdőirtás miatt, írja a nationalgeographic.com.

A Föld egyik legrégebbi esőerdeje

A malajziai sziget esőerdeje a világ egyik legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkező élőhelye volt a Földön. A 70-es évektől kezdve azonban elkezdődött egy globális méretű kereskedelmi célú erdőirtás.

A hatalmas méretű ipari fakitermelés miatt a sziget nagy részén teljesen kipusztult az élővilág, a folyók szennyezettek lettek. Ezekben a térségekben a helyiek gyakran nem jutnak tiszta ivóvízhez sem. Az egykor burjánzó erdős területeken ma nagy hozammal kecsegtető pélmaolaj ültetvények sorakoznak.

Borneo sziegetén erdőirrás pálmaolaj miatt
Fotó: Matthias Klum

A pálmaolaj iparág az esőerdők legnagyobb fenyegetése

A pálmaolaj jelenti ma a legnagyobb fenyegetést a világ esőerdőinek különösen Délkelet-Ázsiában. A fakitermelő cégek ugyanis, miután elpusztították az összes értékes fát, pálmaolaj ültetvényeket hoznak létre. A fakitermelés és a pálmaolaj iparág ily módon fonódik össze.

Gyakran jelentős területeken irtják az erdőket világszerte az olajpálma termesztés érdekében, melynek ma igen magas a hozama. A pálmaolaj ma a világ leggyakrabban használt növényi olaja, mellyel kozmetikumokban, élelmiszerekben találkozhatunk, illetve bio-üzemanyagként is felhasználható. Azt azonban kevesen tudják, hogy a pálmaolaj előállításához esőerdőket irtanak ki világszerte…

Borneo sziegetén erdőirrás pálmaolaj miatt
Fotó: Matthias Klum

Egy ősi törzsközösség túlélése is veszélyben

Borneó szigetén él Délkelet-Ázsia utolsó ősi vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzse, akik egy egyedülálló nomád életmód letűnt emlékeit és kultúráját őrzik.

A 20. század közepén ugyan többségük az egykori brit gyarmati hatalom és a keresztény misszionáriusok rávettek arra, hogy települjenek be a falvakba és a városokba, néhányan azonban az ősközösségi életmód és a hagyományaik megőrzése mellett döntöttek, és itt maradtak. Az eredetileg 7000 főt számláló törzsből ma már alig 300-an élnek a megtizedelt esőerdőben.

2007. február 19-én a WWF több évtizedes munkájának eredményeként Brunei, Indonézia és Malajzia aláírta a „Borneó Szíve Nyilatkozatot” (Heart of Borneo Declaration).

Az aláíró felek arra tettek ígéretet, hogy megőrzik és fenntarthatóan kezelik a világ egyik legértékesebb élőhelyét, a „Borneó Szívének” nevezett esőerdő megmaradt területeit.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »