Weöres Sándor vers idézet megy a Holdra

jan 23 • Kult & Art • Impress Magazin

A Puli űrszonda előreláthatóan 2016-ban indul a Holdra, de nem érkezik üres „kézzel”, magával visz egy Weöres Sándor versidézetet is.

A Kultúrpart nyílt szavazást kezdeményezett azzal kapcsolatosan, hogy melyik vers menjen a Holdra a Puli Space Technologies által kifejlesztett Puli űrszondával. A szavazás lezárult, megvan a győztes idézet.

A „legholdravalóbb” idézet

A versek között szerepeltek József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei is, de a kiélezett versenyt végül Weöres Sándor : A teljesség felé című kötetében megjelent Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte:

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” /Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök című verséből/

Csak a magyarok küldenek költeményt…

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE verseny keretében készül a Holdra, melynek lényege, hogy a csapatok olyan önműködő felderítő robotot hozzanak létre magánerőből, amelyik sikeresen eljut a Holdra, majd képes onnan nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre.

Bár, mi magyarok csak a negyedik nemzet leszünk, aki járművet küld égi kísérőnk kráterei közé, de az első, aki egy költeményt is!

Földfelkelte a Holdon – a felkelő Föld látványa a Holdról

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »