A mai kamaszok nehezebb harcot vívnak, mint elődeink valaha…

jan 23 • LifeStyle • Impress Magazin

A mai kamaszok a korai biológiai éréssel, a sokáig csak mögötte kullogó szellemi éréssel, az információ-inger áradattal, a fogyasztói társadalom jellegzetes értékrendjével nehezebb harcot vívnak, mint elődeik valaha.

A serdülőkor legfontosabb lélektani feladata az identitás kialakítása. Ez röviden azt jelenti, hogy a kamasz nagyjából képes lesz válaszolni az olyan kérdésekre, mint a „ki vagyok én” „merre tartok”.

Identitáskrízis – külső, belső harcok

Az identitáskrízis, vagyis az önmeghatározás feladata, aktív, sorozatos szerepváltásokat, próbákat, cseréket foglal magába. Különböző ideológiákkal ismerkedik, sokszor változik az érdeklődésének iránya, bővíti a viselkedési repertoáját. Bár krízisnek nevezzük, ez a folyamat teljesen természetes, a fejlődés normális velejárója. Ekkortájt kezdenek a kamaszok gondolkodni magukról, a világról, értékekről, arról, ők hogyan, miként is kapcsolódnak ehhez a világhoz.

Támogatás – bizalom – meghallgatás

A mai serdülők a korai biológiai éréssel, de az időben sokáig csak mögötte kullogó szellemi éréssel, az iformáció-inger áradattal és a fogyasztói társadalom jellegzetes értékrendjével együtt, kijelenthetjük, hogy nehezebb harcot vívnak, mint elődeik valaha. Ezért még fontosabb, hogy mellettük álljunk. Hogyan is lehet támogatni őket?

A kérdésben nem véletlenül szerepel a „támogatni” szó. Egészen pontosan erről van szó: először is a szülőnek vagy a pedagógusnak kell azonosulnia ezzel a szereppel, amelynek a támogató hozzáállás a lényege. Ez nagy mértékű szemléletváltást is követelhet, hiszen néha kifejezetten nehéz  a támogatás. Mit is támogassak? Hol a határ? Minden szélsőséges megnyilvánulás az ő személyiségének része lesz már? Kérdések, amelyekre persze nincs fekete-fehér válasz.

Mint ahogy két táncoló ember felveszi egymás mozgását, hullámzását, követi a hangulatból kiinduló mozgásváltozásokat is- valahogy így képzelhetjük el a támogató hozzáállást. A jelen lévő szülő támogató, odaforduló figyelme, a biztonságot nyújtó háttér jó kiindulási alap lehet a serdülő önállósulási kísérletei során.

A támogatás melletti másik fontos mozzanat a (meg)hallgatás és a meghallgatásból kialakuló beszélgetés. A beszélgetés a kapcsolat megőrzését is biztosítja, hiszen témától függetlenül intim, közös élmény.

Ezeken kívül támogatásunkról úgy is tudjuk biztosítani, hogy egyszerűen bízunk benne. Bízunk abban, hogy megtalálja az ő útját- és ezt éreztetjük is vele. Ha érzi a bizalmat és a szeretetet (a feltétlen szeretetet, ami gyerekkorában még járt neki), bármilyen útra is terelje őt az élet vagy a véletlen, nehézségek, problémák esetén ilyen érzelmi háttér mellett könnyebb lesz megtalálnia a legjobb megoldásokat.

Anda Csilla -pszichológus
www.way-pszichologia.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »