Új magyarázat az elhízásra – az étvágynövelő gén

okt 29 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy új kutatás szerint DNS mutáció is okozhat túlsúlyt bizonyos embereknél, amely megnöveli az étvágyat és lelassítja az anyagcserét.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja megtalálta az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció valóban lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat. Ők gyakran kora gyermekkoruktól fogva súlyos elhízástól szenvednek – írta a BBC hírportálja.

Túlzott éhséget okoz

A cambridge-i Anyagcsere-tudományi Intézet kutatói 2101, súlyosan elhízott személy DNS-ét vizsgálták meg. Közülük egyeseknél a KSR2 mutációját fedezték fel. Ennek a változatnak kettős hatása volt: növelte az étvágyat, közben lassította az anyagcserét.

A génmutáció miatt tehát ezek az emberek nagyobb mennyiségű ételt kívánnak, mivel azonban lassabban emésztenek, nem esik jól nekik a mozgás, és valószínűleg már fiatal korukban kettes típusú cukorbetegség is kialakul náluk. Mivel a kalóriaégetés képessége lassul le náluk, ez új magyarázattal szolgál az elhízásra.

A KSR2 leginkább az agyban fejti ki hatását oly módon, hogy befolyásolja, az egyes sejtek miként értelmezik a szervezet jeladásait, köztük a vér inzulinszintjének változását. Ez a módosult értelmezés van hatással a test kalóriaégető képességére.

A KSR2 mutációjú emberek között lehetnek normál testsúlyúak is, az ötévesen elhízott gyermekeknek azonban két százaléka rendelkezhet a génmutációval.
A kutatók szerint ha a mutált KSR2 működését módosító gyógyszert fejlesztenek ki, az minden túlsúlyos számára kedvező hatású lehet.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »