ArtZone: Ha egy kicsit művészkedni szeretnél…

aug 10 • Kult & Art • Impress Magazin

A Sziget fesztiválon az alkotás örömét minden nap átélheted az ArtZone-ban felállított tizennyolc sátor programjain.

Chat, a franciák legismertebb street art művésze Párizsból érkezik, hogy védjegyét, a hatalmas mosolygó sárga macskát performansz kíséretében a fesztivál több pontján is megfesse és az ArtZone-ban kialakított bázisán, saját jellemző stílusában rajzolni tanítsa az érdeklődőket. Olaszországból az Officina Nomade jön el a Szigetre, ahol a rövidítésekkel megfogalmazott e-mailek és chatek igazságtartalmának vizsgálata kapcsán arra kérik a közönséget, hogy különböző grafikai technikákkal készült levelezőlapokat készítsenek.

Rendhagyó anyagokra festhetsz    

Szúnyoghálóra, pukkasztós fóliára és egyéb rendhagyó anyagokra lehet festeni a Magyar Mozgó Képtár sátornál, az eső ellen pedig a látogatók képregénykabátot alkothatnak kedvenc szereplőikkel és a Corvin Rajziskolával. A Medence Csoportnál lehet pénztárcát készíteni tejesdobozból, táskát molinókból, és hangszereket hétköznapi tárgyakból – ezek esténként meg is szólalnak.

Visual ART és önismereti játékok

Nem mindennapi vizuális élményeket ígérnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem sátrában mozgással irányítható fények, a Visartnál digitálisan valósíthatják meg önmagukat az érdeklődők, az Art Tag szerepjátékban pedig a művészeti piac kalandos útján lépkedhetnek végig, miközben kortárs alkotóként próbálják eladni portékáikat. A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös sátrában önismereti játékot is kínál a látogatóknak.

Lesz Hungarikum falu is

A Szigeten megjelenik a magyar népművészet is: a Hungarikum faluban az idei év témája a „cifra”, a magyar népművészet minden területének páratlan motívumkincse, gazdag díszítő formavilága. Az érdeklődők a témát körbejárva délutánonként pingálást, hímzés és cifra tánclépéseket is tanulhatnak. A hagyományőrző táncegyüttesek mellett idén a határon túlról, Erdélyből is érkeznek vendégek, akik saját tancaikkal és viseleteikkel ismertetik meg az fesztiválozókat. A szentendrei Skanzen pedig megmutatja, hogy mit jelent a magyar kultúra cifrasága, milyen a cifra magyar viselet, a matyó, a kalocsai vagy a cifraszűr.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »