6 gyönyörű, rejtett tengerpart a föld alatt

aug 10 • Földgömb • Impress Magazin

A természet ritka szépségei közé tartoznak azok a rejtett, földalatti tengerpartok, melyek ismeretlenségük miatt különleges látnivalóknak számítanak a világ bármely táján. 

1. Mexikó – Hidden Beach

A Mexikóhoz tartozó apró, lakatlan Marieta-szigetek egyike különleges természeti csodát rejt. Egy gyönyörű, titkos tengerpartot a föld alatt. A Playa del Amor (Szerelem öböl) vagy ismertebb nevén Hidden Beach (Rejtett Tengerpart) a mexikói Marieta-szigetvilág egyik különleges természeti látványossága.

mexiko2

A lakatlan sziget rejtett kis öble tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. A titkos tengerpart csak egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg.

mexiko1

2. Bimmah Sinkhole – Oman

Omán északi részén a Hawiyat Najm Parkban egy gyönyörű vízgyűjtő található, melynek vize különlegesen élénk türkiz árnyalatú. A medence mintegy 550 méterre található a tengertől. A föld felszíne alatt lévő rejtett strand kialakulása a természetes eróziónak köszönhető. A Bimah Sinkhole kiépített fürdőhelyként ismert, a földalatti strandhoz egy hosszú lépcső vezet.

A Bimmah Sinkhole elnevezés helyett néhol Dibab Sinkhole szerepel, mivel a vízgyűjtő Bimmah és Dibab között félúton található.

0oman1

3. Hamilton Pool – Texas

A Hamilton medence Austin közelében található, Texas államban. Kialakulása egy barlangbeomlás következtében történt, mely azóta egy hűvös, nyugodt, rekreációs medenceként működik. Ha valaki fürdeni szeretne benne, belépőjegyet kell érte fizetnie.

Mivel a Hamilton Pool parkolójának kapacitása maximum 75 helyben limitált,így soha nem kell attól tartani, hogy tömegek lepik el a rejtett fürdőhelyet.

0hamilton1

4. Tosua Ocean Trench – Szamoa

Az óceán közelében található Tosua, szó szerinti fordításban „Gigantikus úszó lyuk” kialakulását vulkáni tevékenységnek, pontosabban egy lávafolyamnak köszönheti. Úgy tartják, a láva lyukakat formált a földben, kisebb nagyobb medencéket létrehozva az óceán part menti szakaszán. Tosua 30 méter mélyen található a földfelszín alatt, a természet alkotta fürdőmedencéhez egy létrán lehet lejutni.

0tosua1

5. Thassos szigete – Görögország

A görög- szigetvilág legzöldebb szigeteként tartják számon az Égei-tenger apró szigetét, Thassost. A Giola lagúna egy természetes, sziklába vájt medence a tengerparton. Ez a kis természeti csoda Giolat Astris faluban található, néhány kilométerre Limenáriától a sziget déli részén. A lagúnához gyalog lehet felsétálni, és mélysége akár fejesugráshoz is megfelelő.

thassos1

6. Bengali Beach – Portugália

Algarve a legfestőibb portugál tartomány, ahol hatalmas sziklakapuk, zegzugos öblök és különleges sziklaformációk követik egymást az óceán partján.  Algarve Portugália legdélibb tartománya, ahol megkapó sziklaformációk sora kápráztatja el az idelátogatókat. Zegzugos, sziklákkal szabdalt strandok és öblök sokaságából lehet válogatni.

portugal2

7. Kefalonia szigete – Görögország

A földalatti tavat rejtő Melissani-barlang Görögország egyik kis szigetén, Kefalónia keleti részén találhatóA tóhoz egy földalatti alagúton keresztül lehet eljutni. A mintegy 100 méter hosszú Melissani-barlangot 1951-ben fedezték fel, és 1963-ban nyitotta meg kapuit a turisták előtt.

kefalonia2

Kefalónia föld alatt rejtőző, azúrkék és türkiz színű barlangi tavát csónakkal körbehajózva is meg kehet csodálni.

kefalonia1

  Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »