Először sikerült ehető zöldséget termeszteni a NASA-nak az űrben

aug 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Az első, emberi fogyasztásra alkalmas földön kívüli növény a római vörös saláta lett, mely a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) hajtotta ki piros színű leveleit.

A növény a NASA növénytermesztő programja által kifejlesztet speciális eszköz, a „vega-egység” segítségével kelt életre, mely képes saláta típusú növények előállítására. Hatalmas áttörés a NASA életében az ehető „űrzöldség” előállítása, hiszen a már évtizedek óta kísérleteztek sikertelenül a földön kívüli zöldségtermesztéssel.

Az első „űrsaláta”

Az új eszköz állítólag ízletes és tápanyagokban gazdag salátát termesztett, mely bíztató lépés az űrben állomásozó asztronauták, és az esetleges földönkívüli kitelepülés szempontjából is. Az űrnövények termesztésére kifejlesztett eszköz biztosítja a világítást és a megfelelő tápanyagokat a növények számára, illetve kihasználja a kabin környezeti adottságait hőmérsékletszabályozásra, a szén-dioxidforrást pedig a növények növekedésére fordítja.

LED fények táplálták…

Természetes fényforrás hiányában a római űrsalátát nem a napfény, hanem az eszközbe épített mesterséges LED-világítás táplálta, vörös, kék és zöld fényt biztosít a növények számára.

A NASA már az 1990-esévek óta kísérletezik LED-es lámpákkal. Dr. WHeeler volt az első, aki felfedezte, hogy a kék és vörös hullámhossz a minimális feltétele annak, hogy ehető zöldségeket lehessen előállítani mesterséges körülmények között. A zöld LED közel sem olyan fontos, mint a másik kettő.

Egyelőre az űrhajósoknak fogyasztás előtt citromsav alapú tisztítókendővel kell a leveleket letörölgetni. Az „expedíció 44” tagjai az első termesztésnek csak a felét ehetik meg, a másik felét lefagyasztják az űrállomáson, és megőrzik, amíg visszatérnek a Földre, hogy további tudományos vizsgálatokat végezzenek az űrnövényeken.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »