Felhővárosok épülhetnek a Vénuszon?

aug 12 • LifeStyle • Impress Magazin

A NASA a Mars projekt mellett a Vénuszon való emberi élet lehetőségeinek feltárását is kutatja: speciális légköre miatt azonban a Vénuszra felhővárosokat terveznek.

A Vénusz felszíni légköre az ember számára mérgező, és a nagy nyomás miatt is élhetetlen, éppen ezért a NASA „HAVOK” elnevezésű projektje érdekes ötlettel állt elő. A kitelepülést nem a bolygó felszínén, hanem a sűrű légkör felett képzelik el, vagyis, lebegő felhővárosok építését javasolja.

Egy újabb űrbéli küldetés

A mindössze 30 napos Vénusz project lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, mint a Mars kitelepülés program, ugyanakkor ennek a projektnek is megvannak a saját kihívásai. Kulcskérdések például, hogyan lehet megvédeni a léghajókat és a napelemes paneljeit a Vénuszon légkörében uralkodó maró kénsavtól, hogyan fog megérkezni, illetve landolni a léghajó a Vénusz légkörébe.

Terv szerint ugyanis napelemes léghajókat küldene a NASA a bolygó légkörébe. Először csak egy 30 napos küldetést terveznek, mely keretében az űrhajósok egy hónapon át élnének a légkörben lebegő városban.

A Vénusz felhővárosai

A Vénusz nagyon jó úti cél, érdemes lenne felfedezni és kolonizálni – mondta Chris Jones, a NASA munkatársa, aki a Langley Kutatóközpontban foglalkozik űrbéli küldetések elemzésével.

Fotó: NASA Langley Research Center

Fotó: NASA Langley Research Center

Bár az űrkutatók többsége a Marsra fókuszál, a Vénusz meghódítása sok szempontból könnyebb lenne. Közelebb is van hozzánk, csupán (a két bolygó keringésének függvényében) 38-261 millió kilométerre, szemben a Marssal, amely 56-401 millió kilométerre van a Földtől. A mérete is összemérhető a Földével, 6052 km a sugara, míg a Földé 6371 km, és a két bolygó sűrűsége, kémiai összetétele is hasonló.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »