5 érdekes tény az emberi testről

júl 24 • LifeStyle • Impress Magazin

Az emberi test sok rejtélyt tartogat. Nyelvünk mintázata épp úgy egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Szervezetünk képes előállítani „aszpirint”. Testünk világít a sötétben.

1. Szervezetünk képes előállítani „aszpirint”

A legújabb kutatások szerint az emberi szervezet is képes növényekből előállítani szalicilsavat, amely az aszpirin gyulladásgátló, fájdalomcsillapító komponense, írja a health.com.

A vizsgálat során kiderült, hogy az emberi szervezet a zöldségekben és gyümölcsökben található benzoesavat alakítja át szalicilsavvá az immunvédekezés során. Így maga készíti el aszpirinjét azért, hogy segítse védekezőképességet, és csökkentse a fájdalmat.

2. Nyelvünk mintázata egyedi

Csak úgy, mint az ujjlenyomatunk, a nyelvünk mintázata is teljesen egyedi. Van egy csakis ránk jellemző „nyelvlenyomatunk” is, melyet igen nehéz lenne hamisítani.

A nyelv különös szervünk, mely igen biztonságos és jól védett helyen rejtőzik a szájban. Képesek vagyunk kinyújtani is akár, ami adott esetben életjel bizonyítékaként szolgálhat. Mivel a nyelvünk egyénenként változó szerkezeti és alaki sajátosságokkal is bír, ezért akár személyazonosításra is alkalmas lenne. Már felmerült egy háromdimenziós nyelv adatbázis létrehozásának a gondolata is.

3. A vakbél nem is olyan fölösleges szerv, mint hittük

A hosszú ideig rossz hírbe hozott vakbélről kiderült, hogy nem is olyan hasznavehetetlen „csökevényszerv”. Sőt! Nem is akármilyen szerep jutott neki. Ez a kis nyúlvány a belekben lévő hasznos baktériumok rejtekhelye, vagy „védelmi háza”, írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

A beleket gyakran éri támadás, ami könnyen felborítja a bélflóra egyensúlyát. Elég hozzá egy kisebb gyomorrontás, vagy egy antibiotikum kúra. A vakbélben tárolt baktériumok azonban átvészelnek bármilyen káreseményt. Majd ezt követően kiszabadulnak búvóhelyükről, és újra benépesítik a beleket, így támogatják a bélflóra újjáépülését.

4. Az emberi test világít a sötétben

Ha nem is olyan mértékben, mint a szentjánosbogarak, bizonyos fénykibocsátó képességgel mi is rendelkezünk. Japántudósok tudósok készítettek először olyan ultraibolya érzékeny kamerával felvételt az emberi testről, melyen láthatók azok a test által kibocsátott halvány fények. Sajnos ezek a fények szabad szemmel nem láthatók.

Bár jó ideje ismert tény, hogy minden élőlény bocsát ki fényeket a testéből, a sejtek kémiai reakcióinak köszönhetően, de kamerával először rögzítették a test „biofénytermelését”. Érdekes azonban, hogy a test legjobban fénylő területei nem egyeztek a hőkamera által legerősebben jelzett területekkel.

5. Az emlékezést segítik bizonyos testtartások

Memóriánk érdekesen működik. Agyunk a velünk megtörtént eseményeket a hozzájuk kapcsolódó érzésekkel és mozdulatokkal együtt tárolja el.

Olyan ez, mint egy egységcsomag: érzés, történet, színek, illatok, mozdulatok.

Ezért képes egy illat, vagy egy dallam előhívni az agy rejtett zugaiból olyan meglepő emlékeket, melyekről azt gondoltuk, rég feledésbe merültek már. Gyorsabban és tisztábban emlékszünk bármire, ha ugyanabban a pózban vagyunk, melyben az eseményt átéltük.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »