A 15 legérdekesebb látnivaló Tihanyban – a Balaton mediterrán félszigete

júl 28 • Földgömb • Impress Magazin

A Balaton egyik legszebb része Tihany. Annyi itt a látnivaló, hogy egy nap nem is elég ahhoz, hogy mindent felfedezzünk. Ide vissza kell térni újra meg újra…

A Balaton mediterrán hangulatú kincses doboza a Tihanyi-félsziget. A legismertebb látványosságai a Tihanyi apátság és az őslevendulás, és a legendás Visszhang-domb, de láthatunk itt az izlandihoz hasonló gejzírmezőt, középkori barlanglakásokat, és izgalmas kalandparkot is.

1. Gejzírmező az Aranyház gejzírkúp – olyan mint Izlandon

A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. A vulkáni tevékenység során a hévforrások – hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz – gejzír formájában törtek fel.

Európában egyedülálló jelenségek a tihanyi gejzírkúpok, írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honpalja. A vulkanikus utótevékenység több mint 100-105 gejzírkúpot alakított ki, melyek közül a legismertebb az Aranyház gejzírkúp.

Gejzírmező az Aranyház gejzírkúp – Tihany
(Gejzírmező és az Aranyház gejzírkúp)

2. Tihanyi apátság – tájolása a felkelő Naphoz igazodik

A Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának kelet felé meredeken leszakadó peremén áll a Tihanyi Bencés Apátság, melyet I. András király alapított 1055-ben. Érdekessége, hogy tájolása – a régi templomokhoz hasonlóan – a felkelő Naphoz igazodik, írja a tihanyiapatsag.hu.

A monostorban jelenleg 10 szerzetes él, akik ellátják Tihany község és több környékbeli település lelkipásztori szolgálatát, mind emellett vendégfogadással, és kulturális programok szervezésével foglalkoznak.

Tihanyi apátság - Tihany
(Tihanyi apátság/ Fotó: Szabó Zoltán)

3. Magyarország első tanösvénye a Tihanyi-félszigeten

A Lóczy Lajos tanösvény az ország első tanösvénye, amely a Tihanyi-félsziget legszebb helyeit és látnivalóit veszi sorra.

A turistaút a Sajkod melletti Apáti-templomromnál kezdődik, majd az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a Szarkádi-erdőbe. Végül a Gejzír-mező és az Aranyház érintésével jutunk el az ősközségbe. Onnan a Kiserdő-tető–Óvár–Barátlakások-útvonalon lehet tovább haladni a tihanyi hajóállomásra.

Magyarország első tanösvénye a Tihanyi-félszigeten
(Magyarország első tanösvénye a Tihanyi-félszigeten/ foto: Körösi Zoltán)

4. Tihanyi PIAC Placc kézműves piac – a modern korzó

A rév mellett található Tihanyi PIAC placc egy közösségi találkozóhely, hangulatos, modern korzó.

A piacon minden szombat és vasárnap délelőtt pezseg az élet, helyi és környékbeli árusok kínálgatják a portékájukat. A piacon kézműves sajtok és háztáji zöldségek és levendulás termékek között még antik bútorokra is lelhetünk.

Tihany PIAC Placc
(Tihanyi PIAC Placc)

5. Apáti-hegyi Őrtorony Kilátó – római kori őrtornyokat idézi

Az Őrtorony kilátó a Tihanyi-félsziget közepén lévő Apáti-hegyen épült.

A háromemeletes, 16,5 méter magas kilátó nem csak nevében, de formájában és szerkezetileg is az egykori őrtornyokra emlékeztet. A magasból gyönyörű kilátás nyílik a környékre, megcsodálhatjuk Tihany tavait, az őslevendulást és a sajkodi öblöt is.

Apáti-hegyi Őrtorony Kilátó, Tihany
(Apáti-hegyi Őrtorony Kilátó)

6. Kalandsziget Tihany – egy vadregényes kalandpark

A Gödrösi szabadstrandtól mindössze 30 méterre található a Kalandsziget Tihany kalandpark, amely a Balaton lenyűgöző látványa mellett jelenleg mintegy 60 akadály várja a látogatókat.

A vadregényes, kacsák által látogatott, dimbes-dombos, bozótos erdőben kiemelt biztonsággal, a fák speciális hangvizsgálatával alakították ki a kalandparkot. A fák hűsítő árnyékábanhat különböző akadálypályán, a mászófán, és egy félköríves lecsúszó pályán próbálhatják ki magukat.

Kalandsziget Tihany
(Kalandsziget Tihany)

7.  Külső-tó – szigorúan védett krátertó

A Külső-tó a Tihanyi-félsziget területén elterülő, tengerszint felett 116 méter magasan fekvő, elmocsarasodott krátertó, mely a félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett.

A tó a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szigorúan védett, nem látogatható területe. A környékbeli magaslatokról azonban kiválóan megfigyelhető a mocsaras lápos tóvidék.

Tihany Külső-tó – szigorúan védett krátertó
(Tihany Külső-tó)

8. Belső-tó – egy gyönyörű tengerszem

A Belső-tó közvetlenül a falu közelében található. A Balaton szintjénél 25 m-rel magasabban helyezkedik el, a vulkáni erupció lesüllyedt kalderájában. Egykor gazdag növény- és állatvilágáról volt híres.

Az idillt tovább fokozza a partján álló gémeskút, a szürke marhák és a tavon ringatózó csónakok.

Tihany Belső-tó
(Tihany Belső-tó/ Fotó: Köve Zoli)
Gémeskút a Belső-tó partján - Tihany
(Gémeskút a Belső-tó partján/ fotó: Kulcsár Szabolcs)

9. Sajkodi strand – és egy eldugott teázó az erdőben

Tihanyi-félsziget nyugati csücskének öblében, minden tömegközlekedéstől távol egy csendes kis strand található. A Sajkodi strandon egy tábla jelzi, hogy az erdő mélyén egy eldugott, kis teázó várja vendégeit.

(Sajkodi strand Tihany/
(Sajkodi strand Tihany/ fotó:Bordács Krisztina

A legendás erdei teázó 10 évig működött itt, majd a bérleti szerződés felmondása miatt átköltözött a szomszédos Aszófőre. A Nagyi Kertje Teaház néven újjászületett teázóhoz a strandtól indulva egy 30 perces sétával lehet eljutni, és az ablakaiból rálátni az erdőre, ahol egykoron állt az erdei teaház.

Teázó az erdő mélyén, Tihany
(Teázó az erdő mélyén)

10. Tihanyi visszhang – a Visszhang-domb legendája

A tihanyi visszhang Tihany egyik legismertebb jelensége a jelenlegi apátság 18. század közepén történt felépítése óta.

A Visszhang-dombon állított echókőről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A visszhang optimális esetben hétszer verődött vissza a tihanyi templom oldaláról.

Ma már a beépült épületek gátolják, a hang oda-vissza terjedését. A Visszhang-dombon azonban szobor őrzi az emlékét…

Tihanyi visszhang – a Visszhang-domb legendája
(Tihanyi visszhang szobor a Visszhang-dombon)

11. Félkör alakú, fapallós tanösvény a Belső-tó fölött

Levendula Ház és Látogatóközpontban rengeteg információt megtudhatunk a félsziget keletkezéséről, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttéléséről.

A látogatóközpont udvarán egy félkör alakú, fapallós tanösvény nyúlik a Belső-tóba, rajta táblák mutatják be az itt élő állatokat, például a vidrát, a hermelint, a jégmadarat vagy a bakcsót.

Félkör alakú, fapallós tanösvény a Belső-tó fölött
(Fapallós tanösvény a Belső-tó fölött/ fotó: Körösi Tamás

12. Ciprián-forrás – a félsziget egyetlen forrása

A Ciprián-forrás a félsziget egyetlen forrása, mely a Barátlakások közelében tör a felszínre. Korábbi neve orosz kút volt, mivel a környéken élő orosz szerzetesek vájták a hegyoldalba. Később Halbik Ciprián Gáspár apát emlékére nevezték el Ciprián-forrásnak. A forrás vize kristálytiszta, iható.

A Cipirán-forráshoz vezető út Tihany egyik legszebb útvonalánál, a Lepkesortól indul. Itt táblák mutatják a forráshoz vezető utat.

Ciprián-forrás, TIhany
(Ciprián-forrás)

13. Barátlakások – Közép-Európa egyetlen épségben maradt remetebarlangja

Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI.-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat és kápolnájukat keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep, helyi neve barátlakások.

Az itt található üregeket 1913 óta lehet megközelíteni, mert ekkor készült el a hozzájuk vezető ösvény. Napjainkra három remetebarlang maradt fenn ép állapotban.

Barátlakások – Európa egyetlen épségben maradt remetebarlangja
(Barlanglakások/ fotó: Nagy Zoltán)

14. A Tihanyi őslevendulás – egy kis Provance

Júniusban lilába öltözik Tihany, ekkor nyílik egyik jellegzetes növénye, a levendula. A virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján.

Tihanyban – a speciális, félsziget-jellegének köszönhetően – az egyik legmagasabb a napsütéses órák száma, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának.

A Tihanyi őslevendulás
(A Tihanyi őslevendulás)

15. Mini St. Tropez – exkluzív „luxus beach”

A Plage18 étterem, bár és strand a Tihanyi-félsziget egyik gyönyörűen kialakított partszakaszán terül el. A luxus beach jellegű fehér homokos strandon baldachinos boxok sorakoznak egymás mellett, mini „magán stéggel”.

Az exkluzív strand – külföldiekre szabott árakkal – a Balatonpartra hozza a francia Riviérán található beach clubok luxus hangulatát.

Tihany exkluzív „luxus beach”, homokos strand
(Tihany exkluzív homokos strandja)

Fazakas Virág

10 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »