Stresszt okoz a háttérzaj – Védekezz az akusztikus szmog ellen

jan 19 • LifeStyle • Impress Magazin

Zúg a számítógép, csörög a telefon, kintről beszűrődik a város zaja. Legszívesebben becsuknád a füleidet, de nem tudod…

Zúg a számítógép, csörög a telefon, kintről beszűrődik a város zaja. Legszívesebben becsuknád a füleidet, de nem tudod…Minden hang elér, akár akarod, akár nem. Sőt, még az is hat rád, amit nem is hallasz.

A zaj aktív figyelmet követel az agytól…

A háttérzaj azért jelent problémát, mert folyamatosan aktív figyelmet követel agyunktól. A fülön keresztül ugyanis, minden bejövő hanghatás óhatatlanul is bejut az idegrendszer információ-feldolgozó központjába. Így azonnal értelmezni kell a beáramló ingereket, majd el kell választani a valódi információt a zajtól.

A háttérzaj tehát, egy véget nem érő pszichikai terhelést ró szervezetünkre, ami rengeteg energiánkat emészti fel. Tudat alatt megpróbáljuk ugyan függetleníteni magunkat a kellemetlen hangoktól, de ez a tehetetlen „harc” végül elvezet egy ideges, stresszes állapot kialakulásához.

Budapest Európa harmadik legzajosabb városa

A hangoknak van még egy tulajdonságuk, mely szervezetünkre igen káros hatással van, ez pedig a hangerősség. Egy európai felmérés szerint a nagyvárosiak zöme, olyan erős „akusztikus szmogban” él, hogy harminc éves korukra már nem hallanak tökéletesen.

Az előírások szerint a nappali maximálisan elviselhető zajszint 45-55 decibel, az éjszakai pedig, melyben még biztosított a nyugodt alvás, 35-40 decibel. Mivel Budapest Európa harmadik legzajosabb városa, lakóinak nagy része legalább tíz decibellel kénytelen a megengedettnél magasabb zajszintben létezni.

A hallhatatlan hangok

Az infrahangok az emberi fül számára hallhatatlan, alacsony frekvenciájú (1-20Hz) hanghullámok, negatív hatásukat mégis érezzük. A személyi számítógépek is bocsátanak ki infrahangokat. Bár csupán minimális erősséggel, egy különös jelenség mégis megzavarja idegrendszerünk információ feldolgozó folyamatait.

Mivel a PC-k közel azonos frekvenciájú rezgést bocsátanak ki(5 Hz), agyunk belső frekvenciájával(3-6Hz), felerősítik azt. Ezért okoz sokaknál idegi kimerülést, nyugtalanságot, fejfájást, vagy szédülést a gyakori, vagy hosszú időn át tartó számítógép használat.

Zajelhárítás

Külső zajok ellen, a leghatékonyabb védekezés a hangszigetelés, mivel egy kellően hangszigetelt ablak, képes akár 40 decibelnyi zajt is kiszűrni. A beltéri hanghullámokat jól elnyelik a gipszkarton válaszfalak, melyek üveggyapottal vannak kitöltve. Léteznek ezen kívül még, plafonra és falra illeszthető hangelnyelő anyagok is, melyek tompítják a visszaverődő hangokat. Ha végképp nem tudunk dolgozni, vagy pihenni, átmeneti megoldást nyújthat a füldugó használata is. Ez az egyszerű eszköz, képes akár 25 decibel hangerőt kiszűrni.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »