Lenyűgöző trükkel készítettek a sivatag közepén jeget már az ókorban is

dec 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A perzsa sivatag mintegy 129 ősi hűtőgúlát (Yakhchālt) rejt, amely a jégkészítés Kr.e. 400-ra visszanyúló technológiáját őrzi.

A perzsa sivatag száraz vidékein a Yakhchāl néven ismert zseniális ősi technológiát fedeztek fel, amely a jégkészítés kifinomult megközelítését tárja fel. Az ősi módszer alkalmazása egészen a Kr.e. 400-ig nyúlik vissza.

Ezek az Iránban szétszórtan elhelyezkedő építmények primitív hűtőszekrényekként funkcionáltak, és olyan hűtőrendszert használtak, amely egész évben megőrizte a jeget.

Hűtőgúlák a sivatagban

Az Ancient Origins beszámolójából kiderül, hogy a Yakhchāl, ami perzsa nyelven jégvermet jelent, jellegzetes kupolaformával büszkélkedik, amely egy hatalmas földalatti tárolót foglal magában.

A vastag, hőálló anyagokból épített jakcsál föld feletti párolgásos hűtőrendszert alkalmazott. A természetes éghajlattal összhangban működő épületbe a hideg levegő az alapnál lévő bejáratokon keresztül jutott be, míg a kúpos kialakítás a csúcson lévő nyílásokon keresztül vezette ki a maradék hőt.

(Jégverem (Yakhchāl a sivatagban. Fotó: wikipedia.org)

A jégkészítés az édesvízi csatornákból éjszakánként feltöltött sekély tavakban kezdődött. Az árnyékoló falakkal a napsugaraktól védett tavak a téli éjszakákon befagytak.

A begyűjtött jeget ezután a jakcsálba szállították, amelyet a közvetlen környezetükben megtalálható anyagokból, például vályogból, agyagból, tojásfehérjéből, kecskeszőrből, citromléből és vízálló habarcsból építettek.

Ezek a figyelemre méltó szerkezetek létfontosságú szerepet játszottak az ételek és italok tartósításában, és talán még az épületek hűtésében is a perzselő nyári hónapokban.

A mai napig fennmaradt 129 Yakhchāl az ókori perzsa kultúra emlékeit őrzi.

Forrás: Hello Magyar

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »