Gyönyörű természeti csoda a lagúnás sivatag

Brazília természeti csodája a lagúnás sivatag – minden évben csak pár hónapig látható

máj 11 • Földgömb • Impress Magazin

A Brazíliában található Lençóis sivatag a világon egyedülálló természeti csodát rejt: a hófehér dűnék között vízzel teli lagúnák sorakoznak.  

Első ránézésre a Brazíliában található Lençóis sivatag épp olyannak tűnik, mint a többi. Sok-sok homok, kietlen táj, növény egy szál se…Tavasszal azonban minden megváltozik.

Különleges lagúnarendszer a sivatagban

Valószerűtlen és ellentmondásos egy lagúnás sivatag, mégis igaz. Az esős időszakban több száz apró tavacska képez egybefüggő lagúnarendszert a hófehér homoksivatagban. 

A mintegy 1500 négyzetkilométernyi területet elfoglaló különleges természeti jelenség Brazíliában található, a védett Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkban.

Gyönyörű természeti csoda a lagúnás sivatag

… csak pár hónapig látható

A több száz lagúna évről évre mindig megjelenik, majd eltűnik a sivatagi homoktengerben. Csak az esős évszakban láthatók, február és június között, amikor a homokdűnék közötti völgyek megtelnek esővízzel.

A hullámzó homokdűnék a felszín alatt található vízzáró kőzetrétegnek köszönhetően pár hónapig megtartják az esővizet a medrükben. Így jön létre minden tavasszal ez a különleges lagúnarendszer.

Gyönyörű természeti csoda a lagúnás sivatag

A sivatagi tavak megtelnek élettel – a tudósok számára is rejtély

A csupán pár hónapig létező lagúnák azonnal megtelnek élettel, ahogy megjelenik az eső a sivatagban. Az élet újra meg újra visszatér, mintha soha nem tűnt volna el. 

Fickándozó halak, teknősök és rákok jelennek meg a tiszavirág életű tavakban, melyek a száraz évszakban minduntalan eltűnnek. A lagúnák teljesen kiszáradnak, és kietlen homoktengerré változik a táj.

A tudósok feltevése szerint néhány tojás talán a kiszáradt tavak homokjában átvészeli a száraz időszakot, majd amikor megjelenik az eső, újra kikelnek.

Gyönyörű természeti csoda a lagúnás sivatag

Sivatagi strandolás a dűnék között

A sivatagban vannak egész nagy, száz méter hosszú, és egy-két méter mélységű tavak is. Az alkalmi „sivatagi strandon” a turisták számára szabad a fürdőzés.

Gyönyörű természeti csoda a lagúnás sivatag

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »