Egyre több természetes uszoda nyílik Európában – növények tisztítják a vizet klór helyett

jún 1 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Németországban már több mint 100 klórmentes, biológiai úton tisztuló öko-strand van, ahol növények tisztítják a vizet a káros vegyi anyagok helyett.

A legtöbb uszoda és strand vize tele van vegyi anyagokkal, elsősorban klórral, melyek irritálják a szemet és a bőrt, ezen kívül mérgezik és szennyezik a környező talajt és a növényeket.

Biológiai úton tisztuló úszómedence és fürdőtó

A biológiai úton tisztuló úszómedencék esetében a medence köré ültetett vagy vízben levegő növények, illetve azok homok- és kavicságya szűri meg a vizet, nincs szükség vegyszerekre. Az ilyen strandok vize semmilyen kémiai anyagot nem tartalmaz. 

A biológiai úton tisztuló strandok vagy uszodák neve angolul natural swimming pool (NSP), németül Naturbad vagy Schwimmteich, hazánkban pedig a természetes fürdőtó elnevezés terjedt el.

11

Bár, mesterségesen kialakított fürdőhelyekről van szó, mégis olyan, mintha egy természetes tóban úsznánk. A természetes, biológiai vízszűrő rendszer alkalmazásával olyan vízminőséget lehet elérni, amely megfelel az EU-szabályoknak. A víz keringését legtöbbször vízforgató rendszer segítségével, vagy szivattyúzással oldják meg.

12
14
Naturbad Riehen strand – Svájc

Németországban már 100 „öko-strand” van

Az első természetes fürdőtavat Ausztriában építették az 1980-as években. 1998-ban pedig az első fürdőtavas nyilvános strand is megnyílt Németországban, ahol ma már 100 van, és körülbelül 20 ezer egész Európában. 2013-ban Svájcban is megnyitotta kapuit a Naturbad Riehen strand, amely naponta 2000 látogató számára biztosít vegyszermentes fürdőzést.

13
Naturbad Riehen strand – Svájc

Vegyszermentes fürdőzés

A természetes úszómedencéket úgy tervezik, hogy a természet adottságait, a természetes folyamatokat használják víztisztításra. A szűrőágy területe általában a medence 50-100 százaléka, tehát a természetes fürdőtó kialakítása átlagosan kétszer akkora alapterületet igényel, mint a vegyszeresé.

Ezekben a természetes medencékben a víz tisztítása különféle vízi növényekből kialakított szűrő-zónán való áteresztés útján történik, ami egy szerves, élő szűrőként működik.

15
16

A természetes fürdőtavak minősége és baktérium szintje megfelel az európai szabványoknak, így biztonságosan lehet bennük fürdőzni vagy úszni.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »