Nagy-Britannia először érte el az 50%-os megújuló energiahasználatot

jún 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az egész ország elektromos áramszükségletének több mint felét nap-, szél-, és vízenergia fedezte, megelőzve ezzel a szén- és gázerőművek teljesítményét.

Június első hetében Nagy-Britannia először érte el, hogy a megújuló energiaforrások több elektromos áramot termeltek, mint a fosszilis energiaforrások, a szén- és a gázerőművek együttvéve, adta hírül a BBC news.

Nap-, szél-, és vízenergia

Június 7-én a megújuló energiaforrások, mint a nap-, szél-, és vízenergia az ország energiatermelésének 50,7%-át adták. Délután 2-re pedig az alacsony szén-dioxid kibocsátással járó nukleáris energiával együtt ez az arány, meghaladta a 70%-ot.

Ez a bizonyos szerdai nap egész Észak-Európában rekordot döntött a szélenergia tekintetében. Nagy Britanniában azonban a nap- és vízenergiával együtt sikerült megelőzni a gáz és szén erőművek teljesítményét is.

Az új rekord – környezetvédelmi mérföldkő

Az áttörés napján az új offshore szélerőművek termelték az elektromos áram 10%-át, az új helyszínre kihelyezett szélmalmok a vártnál jóval nagyobb teljesítményt értek el.

A nemzetközi környezetvédő szervezetek is nagy elismeréssel fogadták a mérföldkőnek számító eredményt, mely egy hatalmas lépés lehet ahhoz, hogy Nagy-Britannia hamarosan egy alacsony-széndioxid kibocsátású ország legyen az energiarendszer teljes megújításával.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »