Havazott a Sonora-sivatagban – hótakaró borítja a kaktuszokat

jan 7 • Földgömb • Impress Magazin

A Sonora-sivatag Észak-Amerika egyik legnagyobb és legforróbb sivataga, amely az Egyesült Államok és Mexikó határán terül el.

Január első napjaiban meglepő dolog történt az Észak-Amerika és Mexikó határán található Sonora-sivatagban: elkezdett esni a hó. A jellegzetes oszlopkaktuszokkal borított sivatagi táj a hófehér hótakaróval különös kontrasztot mutat. Az érdekes természeti jelenségnek a környékbeliek és a turisták is a csodájára járnak.

A gyertyatartó kaktusz Arizona jelképe – csak itt nő vadon

A saguaro, a legismertebb oszlopkaktusz, a westernfilmek szinte elmaradhatatlan kelléke, és Arizona jelképe is egyben. Az akár 15 méteresre is megnövő, vastag oszlop vagy gyertyatartó alakú kaktusz tömege (eső után) elérheti az 5–6 tonnát. A Sonora-sivatag a világ egyetlen helye, ahol a saguaro kaktusz vadon megtalálható.

A sivatag 17 indián törzsnek ad otthont

A Sonora-sivatag tizehét indián törzsnek ad otthont, akiknek az Arizona állambeli rezervátumokban vannak települései.

A szokatlan hideg és a havazás a helyi meteorológusokat is meglepte. „A hideg időjárás és a hó nagyon ritka ebben a térségben” – mondta Glenn Lader, a Tucson-i nemzeti időjárás meteorológusa a Las Vegas Review-nak.

A meteorológiai erőlejelzések szerint már csak pár napig látható a különös táj, hamarosan visszaáll az ilyenkor szokásos 10 Celsius-fokos hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »