HIRDETÉS

Az iráni Rózsaszín mecset – megelevenedik az ezeregy éjszaka mesés világa

feb 12 • Földgömb • Impress Magazin

A Nasir al-Mulk az egyik legcsodálatosabb mecset Iránban. A megszámlálhatatlan sok színes ólomüveg-ablak és a gazdag díszítésű csempeburkolat egyedülálló látványt alkot.

Irán az egyik legősibb civilizáció, a Perzsa Birodalom hona. Az ősi civilizáció nyomai még mindig megtekinthetők számos nagyvárosban. A Nasir al-Mulk az egyik leglátványosabb mecset Iránban, olyan, mintha megelevenedne az ezeregy éjszaka varázslatos világa.

Az ezeregy éjszaka mesés világa

A mecsetet 1876-ban kezdték építeni, és mintegy 12 év kellett hozzá, hogy teljesen elkészüljön.

A Siráz városában található Rózsaszín mecsetet a különböző formák, színek és mintázatok teszik egyedülállóvá, különösen a rózsaszín szín rendhagyó alkalmazása a díszítéseknél, csempeburkolatnál.

Színes, mintás falak és homlokzat

Egyszerűen lenyűgöző és bámulatos ez a szentély. A Nasir al-Mulk mecsetet a belsejét borító rózsaszín és vöröses árnyalatú csempék miatt gyakran Rózsaszín mecsetként emlegetik.

Különös fényhatás ólom-üveg ablakokkal

A megszámlálhatatlan mennyiségű színes ólomüveg-ablakon átszűrődő fény elképesztő színkavalkádot alkot a mecset belsejében. A muzulmán imaház békés falai között elmélkedni egyedülálló élmény, olyan, mint egy fényfürdő. Érdemes a reggeli órákban meglátogatni a helyet, mert a reggeli napfény világítja meg a legszebben az ólomüveg-ablakokat.

Gazdagon díszített csempeburkolat

Az iszlám templomok nemcsak az áhítatnak adnak otthont, hanem a békés pihenésnek is, legyen szó helybéli lakosról vagy turistákról. Az árnyas udvarokon, boltozott termekben szőnyegen ülve elmélkednek és imádkoznak, vagy csak csendesen beszélgetnek az ide látogatók.

A Rózsaszín mecset a Gaud-i Arabán negyedben található, nem messze a Sáh Cserágh-mecsettől.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »