A föld legnagyobb tükre – a bolíviai sósivatag

jún 2 • Földgömb • Impress Magazin

A Salar de Uyuni  sósivatagban, a hófehér sómezők felszínén a megkettőződött égbolt lenyűgöző látványa tárul elénk.

A föld legnagyobb tükreként emlegetett sósivatag a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű, és egyben a legmagasabban fekvő sómezője.

Különös délibáb

Különös, délibábszerű látványt nyújt ez a végeláthatatlan sómező, ahogy a napsugarak fénye megtörik a sóval borított táj felszínén, amely tükörként veri vissza az égbolt képét, megkettőzve azt.

11szerk

A Salar de Uyuni-t sósmocsárként illetve sós sivatagként is szokták emlegetni, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Az esős évszakban a csapadék egy finom víz réteget képez a sómező felszínén, ez adja a táj lebilincselő hatását.

22szerk

Séta az égbolton

Az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik ez a különös sivatag, 10 582 négyzetkilométernyi területen, 3656 m-es tengerszint felett magasságban. Ahogy a felhők képe tükröződnek sivatagban, olyan érzést kelt, mintha nem is a földön, hanem az égbolton sétálnánk.

33szerk

A 64 billió tonnát tartalmazó só-síkságból évente nagyjából 25000 tonna sót nyernek ki. Nem kell azonban aggódni, hogy egyszer csak elfogy vagy eltűnik ez a csodaszép tükörvilág, hiszen ez a mennyiség szinte észrevehetetlen a néhol százhúsz méter vastagságot is meghaladó sótengernek.

00szerklead22-600x400

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »