Ismeretlen állatfajokat fedeztek fel a Mekong-medencében

jún 6 • LifeStyle • Impress Magazin

Óriás repülőmókus, repülő gekkó, fejjel párosodó hal és szem nélküli barlanglakó pók is szerepel a Mekong-medencében felfedezett új fajok között.

A furcsa élőlényekkel teli vidéken összesen 290 eddig ismeretlen növényt, 24 furcsa halfajt, 21 új kétéltűt, 28 hüllő, 3 emlős és 1 madárfajt fedeztek fel a kutatók.

A titokzatos Mekong-medence különös élővilága

A titokzatos Mekong-medence megannyi érdekes titkot rejt. A kutatók 2012- és 2013 között több mint 367 új élőlényt fedeztek fel a térségben, és a kutatásnak még koránt sincs vége. A Mekong-térség több országot is érint, magában foglalja Kambodzsát, Laoszt, Mianmart, Thaiföldet, Vietnamot és Kína délnyugati, Jünnan tartományát.

fotó: WWF

fotó: WWF

Az új fajokat bemutató, A Titokzatos Mekong című jelentést a Természetvédelmi Világalap (WWF) a környezetvédelmi világnapon 2014. június 5-én tette közzé.

367 eddig ismeretlen, új faj 

A különös élővilággal rendelkező térségében felfedezett 367 új növényt és állatot hivatalosan is új fajként ismerték el a kutatók.

A vörös és fehér bundájú repülő mókust Laoszban fedezték fel, a priapiumhalak csoportjába tartozó fejjel párosodó halat és a repülő békákat Vietnámban találták, csak úgy, mint azt az eddig ismeretlen óriási zöld békát, mely a fák tetején siklik nagyméretű, úszóhártyás végtagjait használva, és csak párzáskor ereszkedik le az esőtócsákba.

24

fotó: WWF

 

A repülő gekkóra a thaiföldi nyugati részén egy nemzeti park hegyvidéki örökzöld erdejében bukkantak. Az önmagát színével álcázó, mintás gekkó kitárja az oldalán és lábujjai között lévő bőrlebenyeit, ezzel segítve a siklást az ágakról a fa törzsére. Peter Jäger egy laoszi barlangban talált rá a vadászpókok új fajára (Sinopoda scurion), amely a világon az első felfedezett vak pókfaj: egyáltalán nincs szeme.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »