Interaktív térképen a magyar népzene – tájegységek szerint kereshetünk a népdalokra

máj 20 • Kult & Art • Impress Magazin

Mintegy húszezer órányi hangfelvételt őriz a Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a magyar népzene felbecsülhetetlen értékű népdal gyűjteménye.

E nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló adatbázisból a kutatók a közelmúltban mindenki számára elérhetővé tettek több mint tizenkétezer órányi hanganyagot.

Világviszonylatban is páratlan gyűjtemény

Az archívum nemcsak az adatok mennyisége és hagyományőrző értéke miatt figyelemreméltó, hanem azért is, mert a kutatók a legkorszerűbb elveket érvényesítik az adatok digitális feldolgozásának módszertanában.

Például egy néptánclejegyzés mellett megjelenik a vonatkozó filmrészlet, a kották mellett pedig a hangfelvétel.

A népzenei adatbázisban a térképen egy kiválasztott tájegységre vagy településre lehet kattintani, így megjelennek az adott településen őrzött népdalok.  A dalok mellett a mikrofon ikon mutatja a hangfelvételt, a hangjegy ikon pedig a kottát.

Miket énekeltek nagyszüleink 100 évvel ezelőtt

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Hangarchívum a magyar népzene- és néptánckutatás segédanyagaként jött létre, felölelve az elmúlt évszázad szinte valamennyi népzenei vonatkozású gyűjtését. A gyűjtemény gondozását és gyarapítását 1953-tól az MTA Kodály Zoltán által alapított Népzenekutató Csoportja, 1974-től pedig az egyesített Zenetudományi Intézet mindenkori folklórosztályai vállalták fel.

A térképen néhány kattintással megtudhatjuk, mit énekeltek az ott élők harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt.

Az 1960-as évek óta az archívum a magyar népzene és néptánc központi gyűjteményévé nőtte ki magát, és európai összehasonlításban is kimagasló jelentőségre tett szert.

A népzenei archívum mellett néptánc archívumot is létrehoztak a gyűjtők, ahol videofelvételek és rajzok mutatják be a különböző magyar néptáncokat.

Etnográfiai kincsesbánya egy kattintásra

Mint tudományos gyűjtemény elsődlegesen a tudományos kutatást és közreadást szolgálja. E célok megvalósításához kötelességének tekinti az itt őrzött felvételek és dokumentációk gondozását és átörökítését az utókorra.

Az archívum mintegy 20 000 órányi hangfelvételt őriz. Ebből hozzávetőlegesen 14 500 óra az eredeti hanghordozóval együtt tárolt, saját tulajdonú felvétel.

A további 5500 órányi felvétel más gyűjteményekből került át, vagy más gyűjtemény felvételeinek itt őrzött másolata.

Fazakas Virág (Forrás: MTA)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »