Megépült Magyarország első zenélő útja a Somogyban

máj 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új R67-es út Somogybabodnál egy próbaszakaszon már zenél. A zenélő út hamarosan 610 méter hosszan fogja játszani a Republik 67-es út című slágerét.

Az új gyorsút, az R67-es út – melynek egy szakasza zenélő út lesz – meggyorsítja, illetve biztonságosabbá teszi a közlekedést Kaposvár és az M7-es autópálya, illetve a Balaton között, írja a kapos.hu.

Somogybabodnál az R67-es út a Republik – 67-es út dalát játssza

Somogybabodnál 192 méter hosszan az út már a Republic – 67-es út című örökzöldjének dallamait játssza. Ez még csak a próbaszakasz, a zenélő út végleges hossza ugyanis 610 méteres lesz, melynek teljes hosszán hallható lesz majd a Republik népszerű dala.

Az országosan is egyedülálló akusztikus útburkolatot szerdán tesztelték először, és többen ki is próbálhatták a muzsikáló szakaszt.

A tervezők a burkolat jobb szélén helyezték el azokat a bordákat, amelyekre ráhajtva a közismert sláger dallamai csendülnek fel.

A dal akkor hallható a legtökéletesebben, ha végig tartjuk a 80 kilométer per órás sebességet, és egyenletes tempóban haladunk át a hangjeggyel megjelölt útszakaszon.

A zenélő burkolatjel-festés úgynevezett kétkomponenses hideg plasztikanyagból van. Azért, hogy a tartóssága és a merevsége minden időszakban megfelelő legyen. A próbaszakaszon a szakemberek már tesztelték a dallamkiosztásokat, a hangszíneket és a ritmust.

Japánban és az USA-ban is vannak zenélő utak

Zenélő utakkal eleddig leginkább Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban lehetett találkozni, ahol gyermekdalok és popslágerek csendülnek fel.

A zenélő utak kialakításának elsődleges célja a biztonság. Azért csendülnek fel a dallamok, hogy az autóvezetők a hosszú egyenes, monoton úton ne aludjanak el, illetve csökkentsék a sebességüket.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »