Énekléssel a szülés utáni depresszió ellen

Az éneklés gyógyítja a szülés utáni depressziót – egy londoni korházban már terápiaként alkalmazzák

máj 16 • LifeStyle • Impress Magazin

A szülés utáni depresszió legújabb gyógymódja a közös éneklés. Az éneklős terápián az anyukák együtt énekelnek dalokat a kisbabáknak.

A szülés utáni depresszió enyhébb és súlyosabb változata meglepően sok anyát érint. Az Imperial College London Egyetem (UCL) legújabb kutatása szerint azonban énekléssel gyorsabban fel lehet épülni ebből az állapotból, írja a BBC.

„A szülés utáni depresszió nyolcból egy anyát érint”

„A kisbaba fejlődése és az anyuka szempontjából is döntő jelentőségű, hogy az anya minél gyorsabban felépüljön ebből a rossz lelkiállapotból. A szülés utáni depresszió nagyon magas arányú, a becslések szerint nyolcból egy anyát érint” – mondta Rosie Perkins, az Imperial College London Egyetem kutatója.

„A kutatásból kiderült, hogy a közös éneklés a leghatékonyabb gyógymódja a szülés utáni depressziónak” – tette hozzá.

Hagyományos terápiák és antidepresszánsok vs. éneklés

Az Imperial College London Egyetem (UCL) kutatásában 134 olyan anyuka vett részt, aki szülés utáni depresszióban szenvedett.

Az anyukákat három csoportba osztották: az első csoport tagjai a csoportos éneklésben vettek részt a kisbabájukkal együtt, a második csoport tagjai kreatív játékkurzusokra jártak.

A harmadik csoport tagjai pedig a szülés utáni depresszióra alkalmazott hagyományos kezeléseket kapták, ennek része volt többek között a családi támogatás, az antidepresszánsok szedése vagy a mindfullness terápiák alkalmazása.

A közös éneklés gyógyító ereje

Az énekműhelyi foglalkozásokon – melyeken a kisbabák is részt vettek – az anyák altatódalokat és egyéb énekeket tanultak a világ minden tájáról, illetve közösen alkottak az anyaságról szóló saját dalokat is.

Mindhárom terápiás foglalkozás 10 hetes volt, az éneklő anyukáknál azonban már az első 6 hét után átlagosan 35 százalékos javulást tapasztaltak.

Azok az anyák, akik a szülés után csoportos éneklésen vettek részt a kisbabájukkal, gyorsabban épültek fel a szülés utáni depresszióból, mint azok, akik a játékprogramban vettek részt, hagyományos kezeléseket kaptak, vagy antidepresszánsokat szedtek.

Egy londoni kórházban már alkalmazzák

„A kutatásból kiderült, hogy bizonyos nők számára egy olyan egyszerű módszer, mint a babával való együtt éneklés nagymértékben felgyorsíthatja a gyógyulást az életnek ebben a rendkívül sebezhető időszakában” – mondta dr. Rosie Perkins, az Imperial College London Egyetem kutatója.

„Az éneklés azért is hasznos módszer a szülés utáni depresszióban szenvedő nők számára, mert sok anyuka ódzkodik attól, hogy a szoptatási idő alatt antidepresszáns gyógyszereket szedjen, és a pszichológiai terápiákon való részvétel is viszonylag alacsony.” – tette hozzá a kutató.

A tanulmány megjelenése óta a londoni Breathe Arts Health Research Központban már elkezdtek énekműhelyeket indítani a szülés utáni depresszióban szenvedő nők számára.

Fazakas Virág

4 természetes antidepresszáns – a depresszió természetes kezelése

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »