Hogy szeresselek – mi a szeretetnyelved?

febr 4 • Psziché • Impress Magazin

„Nem értem, miért nem írsz sms-t, amikor tudod, hogy nekem ez annyira fontos”, mondja a nő. „Nem értem, miért nem érted, hogy egyáltalán nem az, mert nem ezen múlik”, válaszol a férfi.

Szeretetünk kifejezésére számtalan kommunikációs csatorna áll rendelkezésre, kérdés, értjük-e egymást?

Gary Chapman, házassági tanácsadó úgy fogalmazza meg: szükséges feltöltenünk egymás szeretettankját. Félreértéseket az okozhat, hogy mint az élet nagyon sok területén, itt sem egy nyelvet beszélünk. Ezek az úgynevezett szeretetnyelvek anyanyelvként funkcionálnak, sajátunkban profik vagyunk, de jó hír, hogy másokét is elsajátíthatjuk. Legtöbben két-három szeretetnyelvben is elboldogulunk. Szerencsék van, ha ez találkozik a párunk által jól beszéltekével. Ha nem, akkor nincs más dolgunk, mint figyelni, beépíteni mások jelzéseit és érzékenyen reagálni rájuk.

Beszélj hozzám!

Akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve, roppant fontosnak tartja a szóbeli pozitív megerősítéseket. Olyan dolgokkal kapcsolatban is, amelyek látszólag egyértelműek. Szép vagy, jó vagy, szeretethető. Veled vagyok, mert szeretlek. Előfordulhat, hogy számára bizonyos esetekben a szavak többet jelentenek a tetteknél. Ő az, aki nagyra értékel egy sms-t, amit még sokáig nézegethet, vagy egy rövid telefonhívást valamilyen apróság miatt. Ő érti és érzi, hogy a kommunikáció nem csak az információk átadásáról szól, hanem az intimitás kifejezéséről is.

Szánj rám időt!

Aki ezt a szeretetnyelvet birtokolja, mindennél többre értékeli a közös programokat, mert ezáltal érzi, hogy fontos a másiknak. Kulcsfontosságú azonban az osztatlan figyelem. A közös vacsorán még véletlenül se vegyük elő a telefonunkat. A minőségi időnek nagyon fontos szerep jut a gyereknevelésben. Lényeges, hogy a szülők külön-külön is minőségi időt töltsenek el a szüleikkel. Nem baj, ha csak arról van szó, hogy együtt hazasétálunk az iskolából, ezek azok a kettesben eltöltött percek, amelyek megerősítik a szülő-gyerek kapcsolatot, amelynek minden életkorban jelentősége van.

Gondolj rám!

Akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, nagyon örül az akár jelentéktelen apróságoknak is, amit eltehet, nézegethet. Ez a kommunikációs csatorna cseppet sem szól az anyagiasságról, sokkal inkább arról, hogy megtaláljuk a másik számára legmegfelelőbb, egyéniségéhez illő ajándékot. Aki ezen a nyelven kommunikál, tuti biztos, hogy a legkreatívabb ajándékozó a családban, és már most azon agyal, hogy kit mivel lep meg karácsonyra.

Könnyítsd meg az életem!

Észrevettétek már milyen nagy különbségek vannak köztünk abból a szempontból, hogy észrevesszük-e egyáltalán az apró szívességeket? Lakótársunk elmosogatott helyettünk, időt és energiát nem sajnálva elvégezte valamely feladatunkat. Itt is kulcs a figyelem, hiszen tudnunk kell, mi fontos a másiknak vagy mi az, amivel nem szívesen foglalkozik. Mosogatás? Vagy a mosás elindítása? Előfordulhat, hogy nekünk ez a tevékenység sokkal kevesebbe „kerül” a másiknak pedig okozunk vele jópár vidám pillanatot.

Ölelj meg!

A testi érintések szeretetnyelvhez tartozik a testi kontaktus, ölelések, érintések. Ennél a szeretetnyelvnél a fizikai jelenlétnek van kiemelkedően fontos szerepe. Kapcsolata válogatja, mit jelent ez pontosan. Egy kézszorítás, ölelés, puszi vagy csók? Ezek az érintkezések beindítják az oxitocin nevű hormon termelését a szervezetben, amely például a fájdalmat is csillapítja.

Dombi Annamária pszichológus

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »