Halott csillagvárosok – ahol nem születnek többé új csillagok

júl 21 • LifeStyle • Impress Magazin

A Coma-galaxishalmaz több száz halott csillagvárost tartalmaz, melyekben már soha többé nem születnek új csillagok.

A Földtől 300 millió fényévnyire lévő Coma-galaxishalmaz a világegyetem egyik legnagyobb struktúrája, a 20 millió fényév átmérőjű térrészben több ezer galaxis zsúfolódott össze, amelyeket a gravitáció terelt egybe – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Bekebelezett csillagvárosok

A perthi Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói számítógépes szimulációk segítségével ismerték meg a halmazt alkotó galaxisok „sorsát”. Számításaik szerint körülbelül hétmilliárd évvel ezelőtt kerültek a galaxisok a halmaz fogságába és gyakorlatilag azonnal megszűnt bennük a csillagtermelés. Hamarosan halott csillagvárossá váltak a rabul ejtett galaxisok.

„A főleg hidrogénből és héliumból álló hatalmas gázfelhők saját gravitációjuknak köszönhetően „összeesnek”, így indul meg a csillagképződés” – ecsetelte a galaxisok születésének kezdeti lépéseit Cameron Yozin, a tanulmány első szerzője. Amennyiben egy galaxist megfosztanak a gázoktól, már nem képes fejlődni, hiszen kifogy a csillagképződés alapanyagából.

Ez történt a Coma-halmaz galaxisaival: az objektum gigantikus gravitációs ereje nemcsak berántotta a csillagvárosokat, hanem „ellopta” a gázokat is.

Cameron Yozin ismertetése szerint a halmaz galaxisainak mérete megegyezik a Tejútrendszerével, ugyanakkor mindössze 1 százalékát tartalmazzák a Tejútrendszert alkotó csillagoknak. „E galaxisokban a sötét anyag mennyisége százszor múlja felül a látható anyag tömegét” – tette hozzá az ausztrál csillagász.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »