Whiteheaven Beach – a Pünkösd-szigetek legszebb tengerpartja

júl 20 • Földgömb • Impress Magazin

A hét kilométeres gyönyörű partszakasz az Ausztráliához tartozó Pünkösd-szigeteken található. A homok vakító fehérségét a 98 százalékos szilíciumtartalom adja.

Az Ausztráliában található Whiteheaven Beach 7 kilométeres partszakaszát olyan különleges csillogó és vakítóan fehér tiszta homok borítja, hogy valóban szinte nem evilági látványt nyújt. Az elnevezés szó szerinti fordításban valahogy így hangzik: a mennyország hófehér tengerpartja.

11

A legtisztább tengerpart

A tengerpart elnyerte 2008-ban Queensland legtisztább tengerpartja címet, 2010 júliusában pedig a legkörnyezetkímélőbb tengerpartnak járó „Eco Frendly” címet is megkapta a CNN-től. A tengerpartra ugyanis nem szabad kutyákat vinni, és az egész partszakasz területén tilos a dohányzás is.

22

A csillogó szilícium

A Whiteheaven Beach egyik különlegessége a csillogó hófehér homok, mely vakító fehérségét a 98 százalékos szilíciumtartalom adja. Mivel a környékbeli sziklák nem tartalmaznak szilíciumot, úgy tartják, hogy a homok több millió év alatt kerülhetett ide a tengeri áramlatokon keresztül.

33

A „különleges homok”, mely nem forró

A paradicsomi partszakasz homokja több okból is különleges. Ez a csillogó szilíciumhomok ugyanis nem tartja magában a hőt, a hagyományos homokkal szemben, ezért kellemesen lehet mezítláb sétálni benne a forró nyári napokon is.

44 

Ékszerek polírozására is alkalmas

A finomszemcsés homok károsíthatja az elektromos készülékeket, mint mobiltelefon vagy kamera, azonban kiválóan alkalmas például ékszerek polírozására.

55 

Különleges óvintézkedésekkel védik

A helyiek nagy becsben tartják ezt a természeti csodát, és mindent megtesznek azért, hogy megóvják az emberi káros tevékenységektől. Itt nincsen se szemetelés, se csikkek a parton, és még a kutyákat is távol tartják. A természet különleges alkotását szigorú óvintézkedésekkel védik, melyet minden turista és a helyiek is komolyan vesznek és betartanak.

66

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »