Felkerült a Világörökségi listára egy színes kerámiáiról híres tunéziai sziget

okt 26 • Földgömb • Impress Magazin

A gyönyörű, kulturális sokszínűségéről híres Djerba, Észak-Afrika legnagyobb szigete Tunézia déli partszakasza mentén húzódik.

A szigetre érkezve olyan érzésünk támadhat, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna. Évezredek során föníciaiak, görögök, rómaiak, zsidók, keresztények, arabok és európaiak) hagytak örökre nyomot e földön, így a különböző kultúrák által kikevert mai Djerba Tunézia kihagyhatatlan, varázslatos színfoltjává vált.

Djerba „nem egy sivatagi sziget, ez egy élő örökség: ez az együttélés, a tolerancia és a béke szigete, egy különálló sziget, példa az egész világ számára” – mondta René Trabelsi, Tunézia egykori idegenforgalmi minisztere.

Djerba szigete, Tunézia (Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal)

Színes kerámiákról híres falvak

A sziget több hagyományos berber települése is híres a fazekasmesterség hagyományőrzéséről.

A festői, fehérre meszelt házakkal és színes kerámiákat árusító üzletekkel szegélyezett sikátorok furcsa labirintusa fogad a Houmt Souk óvárosi negyedében.

Djerba sziget, Tunézia (fotó: Got2globe)

Djerba a 9. tunéziai sziget az UNESCO listán

Djerba immár a kilencedik világörökségi helyszín Tunéziában, ami szintén nagy büszkeség az országnak, írja az UNESCO.org.

Számtalan, jó állapotban fennmaradt római kori műemlék mellett, Tunisz és Sousse óvárosa, Dougga ókori romváros, egy az édes-sós taváról ismert nemzeti park és egy zarándokhely is szerepel még az UNESCO listán.

A szigeten a modern világ nyomai is felfedezhetők, Erriadh-ban például a házak falait egy csapat nemzetközi graffiti művész vibráló képekkel festette tele néhány éve, írja a Hello Magyar.

Djerba szigete, Tunézia (Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal)

A görög mitológia „feledés szigeteként” emlegeti

Djerbát a görög mitológia a „feledés szigeteként” emlegeti. A legenda szerint az egyik hajóútján Odüsszeuszt annyira elbűvölte az akkor még ismeretlen sziget, hogy sose akart innen hazatérni…

Djerba szigete, Tunézia (Fotó: Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »