5+1 legjobb kerékpártúra Budapest környékén őszre

okt 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A főváros környéke szinte minden irányban olyan hangulatos úti célokat tartogat, melyek ideálisak egynapos kerékpáros kirándulásokhoz.

A kerékpározás az egyik legnépszerűbb aktív sport. Nem véletlen, hiszen nemcsak egészséges, hanem egy izgalmas, tartalmas kikapcsolódás is egyben. Barátokkal családdal, akár kisgyerekekkel is útra kelhetünk, hogy felfedezzük két keréken Budapest környékét.

Panorámás útvonalak – gyönyörű őszi tájakon át

Az ősz az egyik legjobb időszak arra, hogy felfedezzük a főváros környéki kirándulóhelyeket, hiszen a gyönyörű természeti tájakon át vezető útvonalak színpompás látványa felejthetetlen élmény. Budapesttől elérhető távolságra több úti cél közül is választhatunk. Íme a legnépszerűbb kerékpárutak!

Budapest-Szentendre

Budapest környékén az egyik legnépszerűbb kerékpárút a Szentendrére vezető kerékpárút, amely szinte végig követi a Duna-partot, beleértve a Római-part és a Lupa-tó partját is, ahol meg lehet állni egy kis szünetre. Az utolsó megálló egy nyüzsgő sétány. A 22 km-es útvonal egy könnyen teljesíthető, kényelmes utazás. A végén Szentendre belvárosának hangulatos utcáit, éttermeit és fagylaltozóit találjuk, vagy pihenhetünk a Duna-parton, elmerülve a panorámás látványban.

Szentendre (fotó: Pixabay)

Nagymaros-Zebegény

Nem véletlen, hogy a Dunakanyar olyan népszerű a túrázók körében, írja a Daily News Hungary. Különböző nehézségű kerékpárutak váltakoznak történelmi emlékekkel és természeti kincsekkel. A környék tele van csúcsokkal és szinte végig lélegzetelállító a panorámás kilátás. Ezek azoknak a kerékpárosoknak szólnak, akik nem félnek a nehezebb szakaszoktól sem, és állóképességük is megfelelő.

Nagymarostól Zebegényig például alig több mint 18 km, de a szintemelkedések miatt az út nem a legkönnyebb terep.

Érdemes egy kis szünetet tartani a zebegényi Kopasz-hegyen található Trianon-emlékműnél, majd a környékre nyíló kilátást nyújtó Kós Károly-kilátónál, mielőtt nekivágnánk a megerőltetőbb résznek, a Törökmezőtől a Julianus-kilátóig. A 482 méteres csúcsról ismét látható az egész terület a Pilismaróti-öböltől a Visegrádi fellegvárig.

(Zebegény – fotó:tripadviser.com)

Budapest-Dobogókő

Dobogókő szinte legenda a magyar kerékpárosok körében, széles szerpentinjei csak az igazán edzett lábaknak valók! Dobogókő 700 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont. A 30 km-es út a budapesti határtól indul.

Először Szentendre felé vesszük az irányt, majd Pomáz felé fordulva kapaszkodunk fel a szerpentin úton Pilisszentkereszten keresztül, amely gyakran 15%-kal meredekebb. A csúcson azonban a jól megérdemelt Dunakanyarra néző panoráma vár. Azok számára, akik a hosszabb utakat részesítik előnyben, ez az útvonal meghosszabbítható Esztergom felé.

(Dobogókői Kilátó – fotó: szallas.hu utazói fotó)

Szobról Vácra a Duna mentén

Az EuroVelo6 útvonal Szobtól Vácig kellemesebb és kényelmesebb. A szobi vasútállomásról a Lutzenbach-kastélynál ráfordulhatunk az említett nemzetközi úthálózatra. Érdemes pihenőt beiktatni Nagymaroson, ahol panorámás kilátásban lehet részünk a Duna túlpartján lévő Visegrádi várra. Ezután Kismaroson keresztül Verőceig, majd az ártéri erdőn keresztül Vácra érdemes továbbhaladni.

Irány Börzsöny!

A Budapesthez viszonylag közel fekvő Börzsönyi kerékpárút a kóspallagi időtlen házakat, a Márianosztrai Magyar Nagyasszony-bazilikát és a székesegyházat is érinti!

Verőce gyönyörű függőkertekkel rendelkezik a Duna mentén. A „Puffy Castle” egy neoreneszánsz épület csodálatos panorámával, amely Huszár Károly burleszk színészé volt, aki külföldön Puffy néven vált híressé. Innen a furcsa név. A kevésbé gyakorlott kerékpárosok vonattal utazhatnak vissza Szobról Verőce-re, de a Duna mentén is kerékpározhatnak.

(Verőce – fotó: Kosuth Zsuzsa /Wikipedia)

+1 Budapest-Ráckeve a Csepel-szigeten keresztül

A Csepel-sziget kerékpárral kényelmes tempóban, a Ráckevei Duna melletti kerékpárúton és a kis forgalmú utakon járható be. Eltekerhetünk Szigetszentmiklósra, ahol az Úszóláp ösvényt is meglátogathatjuk.

Ráckevén található Magyarország egyetlen fennmaradt gótikus szerb temploma, amely 1487-ben épült. Ha szerdán vagy szombaton érkezik a „víz városába”, feltétlenül látogassunk el a Duna-parti piacra, és kóstoljuk meg a híres lángost. A piac mellett található Magyarország egyetlen működő vízimalma. Az eredeti víz alatti malmot 2010-ben teljesen rekonstruálták és újjáépítették, és most múzeumként szolgál.

(Ráckeve Árpád híd – fotó: szallas.hu/ utazói fotó)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »