Izland turistaadót vezet be – természeti kincsei védelméért

okt 24 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A turisták egyik legnépszerűbb úti célja Izland, egyedülálló természeti kincseit szeretné megvédeni a tömegturizmustól.

Izland a világ egyik legnépszerűbb úti céljai között szerepel. Évről évre egyre több turista érkezik, hogy megcsodálják egyedülálló természeti csodáit. A megnövekedett turistaáradat azonban olyan negatív hatást gyakorol az élővilágára és az ökoszisztémára, hogy turisztikai korlátozásokat, és idegenforgalmi adót vezetnek be, adta hírül a Forbes.

Az új turistaadó a klímapolitika része

Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök közölte, hogy az új idegenforgalmi adót az ország a klímacéljai elérése érdekében veti ki, valamint azt reméli, hogy ezzel sikerül megvédeni érintetlen természeti csodáit a tömegturizmustól.

„A hozzánk érkező vendégeink többsége az érintetlen természetet látogatja, és ez egyre nagyobb nyomást gyakorol az ökoszisztémára” – mondta.

A gejzírek és vízesések csodálatos világa

Izlandot lenyűgöző, vadregényes természeti tájai a természet szerelmeseinek egyik legkedveltebb célpontjává tették. A turisták a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy megnézzék az ország vulkánjait, gejzírjeit, hegyeit, vízeséseit és fekete homokos strandjait. 2010 és 2018 között a szigetet felkereső turisták száma óriási mértékben, 400 százalékkal nőtt. A Magyarországnál alig nagyobb szigetre ma már évente 2,3 millió látogató érkezik.

Izland (fotó: Unplash)

A világjárvány miatt ez a növekedés nyilvánvalóan szünetelt, de a látogatószám gyorsan visszaállt, és 2022-re elérte az 1,7 milliót. Ráadásul Izlandot nemrégiben nemcsak a világ legbiztonságosabb országának, hanem összességében csak a legjobbnak választották, ami csak még vonzóbbá teszi az úti célt.

Bár az Izland fenséges tájait megismerni vágyó turisták nagy száma jót tesz az ország gazdaságának, aggodalomra ad okot, hogy ez a szám mennyire fenntartható, és milyen nyomás nehezedik az infrastruktúrára és a szolgáltatásokra.

(Izland sarki fény – fotó: freepik)

A klímacélok elérése a legfontosabb cél

Az ország új javaslatának középpontjában a környezetvédelem áll. Az ország célja, hogy 2040-re elérje a nettó nulla kibocsátást, és az idegenforgalmi ágazatban számos vállalat is javíthatja saját fenntarthatóságát, például az elektromos járművekre való átállással.

A rendszert a jelek szerint városi adóként vezetik be, és a látogatóknak minden egyes éjszakáért fizetniük kell majd.

Nem Izland az első hely, ahol idegenforgalmi adót vezetnek be. Párizsban, Berlinben, Rómában és Amszterdamban már létezik hasonló rendszer, és Velence is bejelentette az idegenforgalmi adó részleteit szeptember elején, írja a Hello Magyar.

Az idegenforgalmi adóból származó pénznek segítenie kell az infrastruktúrára és a szolgáltatásokra nehezedő terhek enyhítésében, a közlekedési hálózatok javítására, a fenntarthatósági kezdeményezések támogatására és a túlzsúfoltság okozta károk visszafordítására kell fordítania. Úgy gondolják, hogy az adó egyes látogatókat elriaszthat attól is, hogy egyáltalán Izlandra látogassanak.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »