Apró házikó egy lakatlan izlandi szigeten

nov 17 • Földgömb • Impress Magazin

Izland déli részén található a Vestmann szigetcsoport, melynek egyik lakatlan szigetén egy elhagyatott kunyhó árválkodik.

Az Izlandhoz tartozó Vestmann-szigetek apró szigetei közül csupán egyetlen, a legnagyobb lakott, az összes többi ma már teljesen lakatlan, bár közülük kettőn található egy-egy kis vadászkunyhó.

11

Egy aprócska ház, mely üresen áll

A szigetcsoport egyik legkisebb tagja az Ellioaey, csupán egy 0,45 négyzetkilométer nagyságú kis zöld szikla, melyen néhány száz évvel ezelőtt még öt család éldegélt. A sziget lakói annak idején kis kunyhókban éltek, és teljesen nomád életmódot folytattak. Elsősorban halászattal, állattartással foglalkoztak.

222

Az elhagyatott szigetet ma már csak egyetlen aprócska, lakatlan ház álldogál, mely azonban nem az előző lakók öröksége, hanem egy vadásztársaság tulajdona. A lakatlan szigeten álló vadászkunyhót vadászoknak alakította ki az Ellioaey Vadásztársaság.

A környék egyetlen lakott szigete a Heimaey

Az Izland partjaitól délre fekvő szigetcsoport legnagyobb tagja, a Heimaey az egyetlen lakott terület, itt is mindössze 4000 ember él. 

44

Ez a sziget azonban a többivel ellentétben egy viszonylag sűrűn lakott terület, az egyszintes kis házikók szinte egymást érik a szárazföldi partszakaszon.

33

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »