Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban- a tudósok számára is rejtély

nov 2 • Földgömb • Impress Magazin

Kelet-Afrikában, a külvilágtól teljesen elszigetelve, egy kialudt vulkán krátervölgyében rejtélyes módon, burjánzó élet jött létre.

A tanzániai Ngorongoro krátervölgy ma egyfajta szabadtéri laboratórium, ahová tudósok érkeznek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák ezt az egyedülállóan kiegyensúlyozott, zárt, mégis életképes ökoszisztémát.

Életképes, zárt ökoszisztéma

A Ngorongoro krátervölgy vadvilágát tekintve voltaképpen Kelet-Afrika kicsinyített mása.

Egy hatalmas geológiai kráter, mely az egész kontinens egyik legnagyobb egyedsűrűségű vadállományának otthona. A mintegy 600 méteres mélység Afrika egyik vadban leggazdagabb területét rejti, mely az UNESCO Világörökségének része.

2,5 millió évvel ezelőtt keletkezett

A mintegy 260 négyzetkilométernyi területén 50 nagyemlős faj (köztük több ezer gnú, zebra, elefánt, oroszlán, víziló), valamint 200 madárfaj (a strucctól a flamingókig) él.

Természetes édenkert ez, amely a tűzhányó utolsó kitörésekor, a vulkán tetejének beszakadásával jött létre 2,5 millió évvel ezelőtt.

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban

600 méteres fal választja el a külvilágtól

A Ngorongoro állatvilágát lényegében a kráter 600 méter magas fala választja el a külvilágtól, de az állatoknak nem is kell máshová menniük, hiszen itt mindent megtalálnak, amire szükségük van.

A Ngorongoro állatainak többsége egész évben a kráterben marad, ugyanis még a száraz évszakokban is akad víz a számukra, és mindent megtalálnak itt, ami az életben maradásukhoz szükséges.

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban

Áprilisban kivirágzik a krátervölgy

Az esős időszak után áprilisban, kivirágzik a krátervölgy, és csodás színekben pompázik a táj. Májustól novemberig aztán fokozatosan színt vált a táj: sárga, majd világosbarna árnyalatot kap. Ebben az időszakban az állatok a Munge-mocsárnál gyűlnek össze.

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban

Egy élő laboratórium

A kráteren kívül élő állatokkal ellentétben a ngorongoroi populációk nem vándorolnak, bár az esős évszakban jobban szeretnek a nyílt síkságon, a száraz időszakban pedig a Munge-mocsár lápvidékénél tartózkodni.

Az év minden szakában van itt elég víz és növény, így nem kényszerülnek máshová menni. A Ngorongoro ezért válhatott a kelet-afrikai vadvilág egyik mikrokozmoszává.

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban

Évről évre azonban néhány állat elhagyja a krátervölgyet a peremen túlra vezető régi ösvényeken, majd visszatérnek így biztosítva, hogy a völgy vadvilága genetikailag érintkezzen a külvilággal.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »