egy kudarc gazdagító ereje

Találd meg a kudarcokban a gazdagító erőt! – ezt tanítja az ősi japán kintsugi hagyomány

nov 2 • Psziché • Impress Magazin

Egy érzelmi sérülés, szerelmi bánat, vagy kudarc összetörheti a szívet, egy ősi japán módszer azonban megtanít arra, hogy erőt is meríthetünk belőlük.

Japánban él egy ősi hagyomány, a kintsugi (arannyal javítás) amely során egy összetört tárgyat nem kidobnak, hanem szimbolikusan arannyal illesztik össze a darabkáit, így a törésvonalakat díszítőmotívumokká változtatják.

A kudarcok összetörnek – de mindig gazdagítanak minket

A kintsugi (arannyal javítás) művészete azt szimbolizálja, hogy minden, amin keresztülmegyünk – kudarcok, sérülések, törések – a fejlődésünket szolgálja, vagyis gazdagítanak bennünket.

A kudarcok nem azért történnek, hogy összetörjenek bennünket, mindig hozzáadnak valamit a személyiségünkhöz. Alakítanak, formálnak vagy új irányba terelnek bennünket.

Minden helyzetből össze tudjuk szedni magunkat, és tanulhatunk abból, ami történt velünk. Erősebb, bölcsebb, érettebb, vagy jobb emberré válhatunk a küzdelmeink által, amelyeken keresztülmentünk.

Egy kudarc gazdagító ereje
Fotók: Kin Bodu /etsy.com

Japánban művészi ággá fejlődött az arannyal javítás hagyománya

A kintsugi külön művészi ággá fejlődött Japánban. Mindenféle „kintsugi tárgyat” készítenek a törött szív medáltól kezdve a vázákon át a tálakig.

Ezek a tárgyak emlékeztetik az embereket erre a tudásra, és erőt adnak a nehéz időszakokban…

A repedések mutatják, hogy milyen mélységeken mentünk keresztül, az arany pedig azt jelképezi, hogy mindez a javunkra szolgált.

A megjavítás transzformációt igényel

Az élethez hozzátartoznak a „törések”, vagyis a sérülések, nehézségek, fájdalmas események, traumák. Ezek az élet természetes velejárói. Senkinek sincs „tökéletes” élete. Csakis rajtunk áll azonban, hogy miként kezeljük a nehézségeket, kudarcokat.

Öleld át a sérüléseidet, mondja a kintsugi. Leld meg a gazdagító erejét! Ha a kudarcainkra ilyen szemmel tudunk tekinteni, eltűnik az önsajnálat, a veszteség érzés. Ha azonban beleragadunk a veszteség érzésébe, és nem keressük meg a tanulságot, akkor nem tud az esemény a hasznunkra válni.

A pillanat, amikor megtaláljuk a kudarcainkban az értéket, azt, hogy hogy miként vált a hasznunkra, hogyan formálta a személyiségünket, ez maga a kintsugi folyamata. Ekkor sikerült a lelkünk összetört darabkáit arannyal összeilleszteni…

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »