HIRDETÉS

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

nov 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A legjobb időjárási fotók között olyan megkapó pillanatfelvételeket láthatunk, melyek az időjárási jelenségek illékony pillanatait mutatják be.

A Royal Meteorological Society minden évben kiírja a Legjobb Időjárási fotók versenyét, amelyre idén több mint 5700 pályázatot nyújtottak be a világ minden pontjáról.

Elkapni egy illékony időjárási jelenséget

Az időjárás pillanatait megörökíteni az egyik legizgalmasabb kihívás lehet egy fotós számára. Elkapni egy-egy olyan ritka természeti jelenséget – lebegő felhőt, fehér szivárványt, villámlást -, melyek létrejöttéhez speciális időjárási viszonyok kellenek. A pillanat varázsa ez, amit egy jó fotós képes fantasztikus érzékkel megragadni.

1. helyezett: Napfelkelte a felhők felett

Gareth Mon Jones kora hajnalban készítette ezt a képet az észak-walesi Snowdon egyik oldalán. Eredetileg a Tejútrendszert szerette volna megörökíteni, – ezért még kora hajnalban érkezett a helyszínre – ahol fantasztikus látvány fogadta: a felhők feletti napfelkelte.

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

2. helyezett: A villámlás ereje

Elena Salvai – aki a villámlások és viharok szerelmese -, egy hatalmas tengerbe csapó villámot kapott el, az olaszországi Riomaggiore partjainál, a Chinque terre öbölben. „Évek óta fényképezek villámlásokat, de ilyen közelről még soha nem sikerült megörökítenem egyetlen villámcsapást sem. Fantasztikus érzés volt elkapni ezt a gyönyörű pillanatot” – mondta.

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

3. helyezett: Szél alkotta hógörgeteg vagy hóbála

Brian Bayliss szintén egy ritka és különleges természeti jelenséget kapott lencsevégre.

„Ilyen hógörgeteg vagy hóbála csak speciális időjárási viszonyok között tud létrejönni. Télen, amikor a talajt vékony jégtakaró borítja, a ráesett friss havat egy erős szél fel tudja kapni, és elkezdi görgetni. Ekkor jönnek létre a szénabálákra hasonlító hóbálák…”

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

A fiatal fotós kategória győztese: Villám-show a Trial Bay kempingben

A 17 év alatti kategóriában az ausztrál Hugo Begg képe kapta az első díjat. „Az utazásunk utolsó napján a kempingben csak gyűltek a viharfelhők, és nem sokkal később elkezdődött egy elképesztő villám-show.”

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

Különdíjas és közönségdíjas képek:

Ködbe borult skót kastély

Ezt a gyönyörű drónfelvételt Chris Brown egy decemberi reggelen készítette. LÁthatjuk, ahogy a völgyben megbújó kastély körüli köd épp elkezd felszállni.

Ködbe borult skót kastély

Gyönyörű égbolt egy magányos világítótorony felett

Az Egyesült Királyságban található a New Brighton Világítótorony, amely gyönyörű fényviszonyok között lett megörökítve.

Gyönyörű égbolt egy magányos világítótorony felett

Hullámbecsapódás

Jay Birmingham hullámokat szeret fotózni. Az év időjárás fotója pályázatra is egy drámai felvételt küldött, amely egy világítótorony falának csapódó hatalmas erejű hullámot ábrázol.

Hullámbecsapódás

Spirálfelhő Izlandon egy jéglagúna felett

Bingyin Sun a kép elkészítője, egy UFO-hoz hasonlította a fotóján látható különleges jelenséget. Egy spirális formájú felhő lebeg a jeges táj felett Izlandon.

Spirálfelhő Izlandon egy jéglagúna felett

Fehér szivárvány

Elena Belozorova egy nagyon ritka időjárási jelenséget örökített meg, a fehér szivárványt. „A jégbe fagyott táj felett, ahogy a napsugarak átszűrődtek, egyszer csak egy csodálatos látványban volt részem – meséli. A jéggel borított fák felett kirajzolódott egy úgy nevezett fehér vagy fagyos szivárvány.”

Fehér szivárvány

Esővihar Londonban a Temze-gátnál

Brian Michael Dentonegy nyári zivatart örökített meg Londonban, a Temze partján fekvő Temze-gátnál, amely egy árvíz elleni létesítmény.

Esővihar Londonban a Temze-gátnál

Árvízben gázoló autók – Irán

Az árvízi képet Mohammad Hossein Moheimany készítette. Látványos drónfelvétele  egy Irán déli részén található farm mellett vezető útszakaszt ábrázol.

Árvízben gázoló autók – Irán

Lebegő felhő a Francia Alpokban

Iain Afshar a Francia Alpok hegycsúcsai felett lebegő felhőt fotózott. Ez is egy különleges természeti jelenség, melynek kialakulásához speciális időjárási viszonyoknak kell lennie.

Lebegő felhő a Francia Alpokban

Gésa az esőben

Patrick Hochner Japánban készítette ezt a különös hangulatú képet egy gyönyörű kimonóban elázott gésáról.

Gésa az esőben

Apokalipszis – homokvihar Arizónában

Kevin Juberg egy hatalmas homokvihart fotózott le, ahogy Arizónában. A hatalmas erejű szél óriási homokvihart kavart, ezért adta felvételének az Apokalipszis címet.

Apokalipszis - homokvihar Arizónában

Jégbe fagyott hajóroncs – Taiwan

Taiwanban a tájfunok idején gyakori jelenség, hogy az óceán partra sorod egy-egy elsüllyedt hajóroncsot. Peng-Gang Fang, a fotó készítője szerint el kellene gondolkozni a természet erején és azon, hogy az ember milyen sokféleképpen szennyezi a tengereket és az óceánokat…

Partra sorodrt hajóroncs – Taiwan

Fazakas Virág

Hullámokat fotóz egy hawaii szörfös – nem akárhogyan!!!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »