A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei

nov 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A legjobb időjárási fotók között olyan megkapó pillanatfelvételeket láthatunk, melyek az időjárási jelenségek illékony pillanatait mutatják be.

A Royal Meteorological Society minden évben kiírja a Legjobb Időjárási fotók versenyét, amelyre idén több mint 5700 pályázatot nyújtottak be a világ minden pontjáról.

Elkapni egy illékony időjárási jelenséget

Az időjárás pillanatait megörökíteni az egyik legizgalmasabb kihívás lehet egy fotós számára. Elkapni egy-egy olyan ritka természeti jelenséget – lebegő felhőt, fehér szivárványt, villámlást -, melyek létrejöttéhez speciális időjárási viszonyok kellenek. A pillanat varázsa ez, amit egy jó fotós képes fantasztikus érzékkel megragadni.

1. helyezett: Napfelkelte a felhők felett

Gareth Mon Jones kora hajnalban készítette ezt a képet az észak-walesi Snowdon egyik oldalán. Eredetileg a Tejútrendszert szerette volna megörökíteni, – ezért még kora hajnalban érkezett a helyszínre – ahol fantasztikus látvány fogadta: a felhők feletti napfelkelte.

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei
Fotó: Gareth Mon Jones

2. helyezett: A villámlás ereje

Elena Salvai – aki a villámlások és viharok szerelmese -, egy hatalmas tengerbe csapó villámot kapott el, az olaszországi Riomaggiore partjainál, a Chinque terre öbölben. „Évek óta fényképezek villámlásokat, de ilyen közelről még soha nem sikerült megörökítenem egyetlen villámcsapást sem. Fantasztikus érzés volt elkapni ezt a gyönyörű pillanatot” – mondta.

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei
Fotó: Elena Salvai

3. helyezett: Szél alkotta hógörgeteg vagy hóbála

Brian Bayliss szintén egy ritka és különleges természeti jelenséget kapott lencsevégre.

„Ilyen hógörgeteg vagy hóbála csak speciális időjárási viszonyok között tud létrejönni. Télen, amikor a talajt vékony jégtakaró borítja, a ráesett friss havat egy erős szél fel tudja kapni, és elkezdi görgetni. Ekkor jönnek létre a szénabálákra hasonlító hóbálák…”

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei
Fotó: Brian Bayliss

A fiatal fotós kategória győztese: Villám-show a Trial Bay kempingben

A 17 év alatti kategóriában az ausztrál Hugo Begg képe kapta az első díjat. „Az utazásunk utolsó napján a kempingben csak gyűltek a viharfelhők, és nem sokkal később elkezdődött egy elképesztő villám-show.”

A 2019-es „Legjobb Időjárási fotók” verseny győztes képei
Fotó: Hugo Begg

Különdíjas és közönségdíjas képek:

Ködbe borult skót kastély

Ezt a gyönyörű drónfelvételt Chris Brown egy decemberi reggelen készítette. LÁthatjuk, ahogy a völgyben megbújó kastély körüli köd épp elkezd felszállni.

Ködbe borult skót kastély
Fotó: Chris Brown

Gyönyörű égbolt egy magányos világítótorony felett

Az Egyesült Királyságban található a New Brighton Világítótorony, amely gyönyörű fényviszonyok között lett megörökítve.

Gyönyörű égbolt egy magányos világítótorony felett
Fotó: beachcomber

Hullámbecsapódás

Jay Birmingham hullámokat szeret fotózni. Az év időjárás fotója pályázatra is egy drámai felvételt küldött, amely egy világítótorony falának csapódó hatalmas erejű hullámot ábrázol.

Hullámbecsapódás
Fotó: Jay Birmingham

Spirálfelhő Izlandon egy jéglagúna felett

Bingyin Sun a kép elkészítője, egy UFO-hoz hasonlította a fotóján látható különleges jelenséget. Egy spirális formájú felhő lebeg a jeges táj felett Izlandon.

Spirálfelhő Izlandon egy jéglagúna felett
Fotó: Bingyin Sun

Fehér szivárvány

Elena Belozorova egy nagyon ritka időjárási jelenséget örökített meg, a fehér szivárványt. „A jégbe fagyott táj felett, ahogy a napsugarak átszűrődtek, egyszer csak egy csodálatos látványban volt részem – meséli. A jéggel borított fák felett kirajzolódott egy úgy nevezett fehér vagy fagyos szivárvány.”

Fehér szivárvány
Fotó: Elena Belozorova

Esővihar Londonban a Temze-gátnál

Brian Michael Dentonegy nyári zivatart örökített meg Londonban, a Temze partján fekvő Temze-gátnál, amely egy árvíz elleni létesítmény.

Esővihar Londonban a Temze-gátnál
Fotó: Brian Michael Dentonegy

Árvízben gázoló autók – Irán

Az árvízi képet Mohammad Hossein Moheimany készítette. Látványos drónfelvétele  egy Irán déli részén található farm mellett vezető útszakaszt ábrázol.

Árvízben gázoló autók – Irán
Fotó: Mohammad Hossein Moheimany

Lebegő felhő a Francia Alpokban

Iain Afshar a Francia Alpok hegycsúcsai felett lebegő felhőt fotózott. Ez is egy különleges természeti jelenség, melynek kialakulásához speciális időjárási viszonyoknak kell lennie.

Lebegő felhő a Francia Alpokban
Fotó: Iain Afshar

Gésa az esőben

Patrick Hochner Japánban készítette ezt a különös hangulatú képet egy gyönyörű kimonóban elázott gésáról.

Gésa az esőben
Fotó: Patrick Hochner

Apokalipszis – homokvihar Arizónában

Kevin Juberg egy hatalmas homokvihart fotózott le, ahogy Arizónában. A hatalmas erejű szél óriási homokvihart kavart, ezért adta felvételének az Apokalipszis címet.

Apokalipszis - homokvihar Arizónában
Fotó: Kevin Juberg

Jégbe fagyott hajóroncs – Taiwan

Taiwanban a tájfunok idején gyakori jelenség, hogy az óceán partra sorod egy-egy elsüllyedt hajóroncsot. Peng-Gang Fang, a fotó készítője szerint el kellene gondolkozni a természet erején és azon, hogy az ember milyen sokféleképpen szennyezi a tengereket és az óceánokat…

Partra sorodrt hajóroncs – Taiwan
Fotó: Peng-Gang Fang

Fazakas Virág

Hullámokat fotóz egy hawaii szörfös – nem akárhogyan!!!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »