5 fejfájást okozó vitaminhiány – erre sokszor nem is gondolunk

nov 4 • LifeStyle • Impress Magazin

A fejfájás oka nagyon szerteágazó és nehezen megfejthető, melynek hátterében bizonyos tápanyagok és vitaminok hiánya is állhat.

A vitaminok közül elsősorban bizonyos B-vitaminok, valamint a vas hiánya játszik szerepet a fejfájás kialakulásában. Nyári hőségben, vagy megerőltető testedzés során azonban a sóhiány is okozhat fejfájásos tüneteket.

B1 – vitamin (Tiamin)

A B-1 vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős, de azoknak az enzimeknek a működéséhez is elengedhetetlen, amelyek révén a szervezet a szénhidrátokból energiát termel. A szervezet keveset raktároz belőle, ezért szükség van a rendszeres bevitelre.

A B1-vitamin serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodás és csökkenti a cukoréhséget.

Hiánytünetei: fáradtság, levertség, rosszkedv, romló memória, gyakori fejfájás és zsibbadó kéz.

B1- vitaminból a napi szükséglet: 1,4 mg

Legjobb források: napraforgó mag (1,5 mg), lencse (0,87 mg) zabpehely (0,7 mg), mák (0,9 mg), földimogyoró (0,6 mg), zöldborsó (0,3 mg), teljes kiőrlésű kenyér (0,4mg), kesudió (0,4mg)

B3- vitamin (Niacin)

Ez a vitamin a bőr egészséges növekedésében, az idegek és az emésztőrendszer karbantartásában játszik szerepet.  A megerőltető fizikai munka vagy testedzés növeli a niacinszükségletet.

Hiánytünetei: étvágytalanság, gyakori fejfájás, száraz bőr, alvászavar, rossz memória, ingerlékenység, fogínygyulladás

B3-vitaminból a napi szükséglet: 18 mg

Legjobb források: tonhal (13,3 mg), búzakorpa (13,6 mg), csirkemell filé (12,4 mg), földimogyoró (12 mg), mogyoróvaj (13 mg), napraforgó mag (8,3 mg), spenót (7 mg), tökmag (5 mg), gomba (3,6 mg), teljes kiőrlésű kenyér (4,4 mg)

B5-vitamin (Pantonténsav)

A B-5 vitamin részt vesz a zsír- és cukoranyagcsere folyamatokban, valamint a mellékvese által előállított stresszoldó hormonok előállításában, így nyugtató hatású. Szerepet játszik az antitestek előállításában is, segít leküzdeni a fertőzéseket.

Hiánytünetei: gyakori fejfájás, izomgörcsök, zsibbadás, szorongás, lehangoltság, kimerültség.

B-5 vitaminból a napi szükséglet: 6 mg

Legjobb források: lencse (2,14 mg), tojás (1,4 mg) zabpehely (1,3 mg), földimogyoró (1,5 mg), brokkoli (0,5 mg), dió (0,5 mg)

Vas

A vas a vér vörös színét biztosító hemoglobin egyik alkotóeleme, így az oxigénnek a sejtekhez történő eljuttatásában segédkezik.

A vashiány tünetei: gyakori fejfájás, kimerültség, hajhullás, légszomj, hajhullás, töredezett körmök, gyakori fertőzések.

Vasból a napi szükséglet: 14 mg

Legjobb források: mák (10 mg), szezámmag (14,6 mg), tökmag (9 mg), zabpehely (5 mg), lencse (6,5 mg), búzakorpa (10 mg), petrezselyem (6,6 mg), kesudió (6,7 mg)

Nátrium (só)

A só a szervezet vízháztartásának kulcstényezője, és a savak-lúgok egyensúlyát is a só szabályozza. A sejtfalak a só segítségével engedik be a véráramból a tápanyagokat a sejtbe. A nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is.

A sóhiány tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, fejfájás, éjszakai izomgörcsök

Sóból a napi szükséglet: 5 gramm (egy teáskanálnyi)

A nátriumhiány okozta fejfájás elsősorban megerőltető testedzés, vagy hőség okozta hőkimerülés esetén alakulhat ki. Izzadás során ugyanis sok nátriumot veszít a szervezet. Egyszerűen lehet pótolni só fogyasztásával.

Ez a cikk Amanda Ursell, Vitaminok és ásványianyagok kézikönyve alapján készült. Az ételek teljes tápanyaglistáját a cronometer.com oldalon lehet ellenőrizni.

Fazakas Virág

7 vitaminhiányra utaló jel az arcon

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »