10 kreatív madáretető, amit a gyerekekkel is elkészíthetünk – a madarak örömére

okt 31 • LifeStyle • Impress Magazin

Ahogy hidegebbre változik az időjárás, a madarak egyre nehezebben találnak eleséget. Segíthetjük őket néhány madáretető kihelyezésével.

A kisállat és állateledel boltokban többféle madáreleséget, magból készített függő golyókat kaphatunk, melyeket a kertbe, az erkélyre vagy az ablakba is kitehetünk. A madarak nagyon hálásak lesznek érte.

Készíthetünk azonban házilag is madáretetőket. Az alkotásba a gyerekeket is bevonhatjuk, akik boldogan fogják lesni az ablakból, ahogy csipegetik a kis cinkék a magokat. A madáretetőbe különféle magokat, például napraforgómagot tehetünk.

1. WC-papír gurigákból

A WC-papír gurigákat kenjük be egy kevés mogyoróvajjal – ez lesz a ragasztóanyag -, majd és hempergessük meg madáreleségben. A magos hengereket egy színes szalaggal átkötve fellógathatjuk faágakra, vagy felfüggeszthetjük a verandán, erkélyen is.

WC-papír gurigákból madáretető

2. Újrahasznosított konzervdobozok

Látványos madáretető készíthető konzervdobozokból is. Fessük be őket élénk színű festékkel, majd kössük át színes szalaggal. A madáretető kidekorálásához a festékeket kreatív hobbiboltban tudjuk beszerezni.

10 kreatív madáretető, amit a gyerekekkel is elkészíthetünk

3. Madáreleségből lógós díszek

Egy evőkanálnyi zselatint keverjünk 2 dl meleg vízhez, majd, amikor kezd kocsonyás állagúvá válni, keverjük össze a magokkal. Nyomkodjuk bele egy szív vagy csillag alakú szilikonos sütő- vagy pogácsaformába, majd tegyük a hűtőbe. Néhány óra múlva megszilárdulnak, és máris kiakaszthatjuk őket az ablakba.

4. Kis makkocska fatálból

Egy műanyag vizespalack alsó részét vágjuk le ollóval, majd töltsük megy egy kevés zselatinnal összekevert madáreleséggel. Tegyük a hűtőbe néhány órára, majd készítsük el a makkocskát, úgy hogy a tetejére egy kis fatálat helyezünk. Pontos leírás: craftfoxes.com

Fatálból madáretető

5. Tojástartóból madáreleséges tálca

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha egy papírból készült tojástartó dobozt megtöltünk magokkal és a négy sarkánál kivágott lyukon keresztül színes zsinórral fellógatjuk.

kreatív madáretető

6. Narancshéj tálkák hurkapálcán

Szintén egy pár perces, egyszerű megoldás, melyhez csupán néhány narancshéjra és hurkapálcikára lesz szükségünk. A narancstálkákat a hurkapálcikákon átkötött zsinórral tudjuk fellógatni.

egyszerű madáretetők házilag

7. Fenyőtoboz függők

Ez a változat is mogyoróvajas módszerrel készül. Először a zsineget kössük át a kis fenyőtobozokon – amivel fel tudjuk majd akasztani őket – és utána lássunk neki az elkészítésének. Egy kés segítségével kenjük fel a mogyoróvajat a tobozra, majd hempergessük meg magokkal teli tálba.

Csináld magad madáretető fenyőtobozból

8. Nyalókapálcikákból madáretető tálka

Nyalókapálcikákból is nagyon egyszerűen készíthetünk akár tálka vagy házikó formájú etetőt. Egyszerűen egymás mellé kell ragasztani a pálcikákat. Részletes leírás: docraft.com oldalon.

Nyalókapálcikából kreatív madáretető

9. Színes kis házikó

Ez a jópofa színes házikó hasonló módon nyalókapálcikákból készül, mint az előző tálka. A különbség csupán annyi, hogy a tetejére került egy tető. Pontos leírás: docrafts.com

Nyalókapálcikákból madáretető házikó

10. Tejesdobozból madáretető

Bármilyen tejes vagy joghurtos papírdobozt felhasználhatunk erre a célra. Vágjunk nyílást az oldalára és tetszés szerint díszítsük. A tetejére kis ágakat, gombokat is ragaszthatunk. Egy hurkapálcát vagy kis ágat rögzítsünk az ajtó elé, amin meg tudnak kapaszkodni.

Kreatív madáretetők

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »