Futurisztikus ökofarm a sivatagban – egy ősi vízgazdálkodási módszerrel működik

okt 29 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Jordánia déli részén, a Wadi Rum sivatag közepén van egy permakultúra elvei alapján működő zöldellő biogazdálkodás, egy futurisztikus ökofarm.

Jordánia déli része, a Wadi Rum völgy olyan kietlen, mint egy holdbéli táj. Nem véletlen, hogy ezt a térséget a „Hold völgyének” is nevezik. Szűk szurdokok, gránit és homokkő hegyek, valamint vörös homokkal teli völgyek láthatók.

Zöldellő ökofarm a sivatag közepén

A kietlen sivatagi táj teljesen elhagyatott, nincs növényzet, az élet nyomai szinte teljesen eltűntek. Meglepő, de évek óta működik itt – mint egyfajta rejtekhelyen – egy zöldellő, ökológiai farm, ahol a permakultúra elvei alapján zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, írja az amusingplanet.com.

Futurisztikus ökofarm a sivatagban
Jordánia sivatagban ökológiai gazdálkodás

Víztározó réteg van a sivatag alatt

A Wadi Rum sivatag közepén 1986-ban hozták létre a 2000 hektáros, hatalmas ökológiai farmot. Azért tudtak itt kialakítani – egy ilyen speciális környezetben – mezőgazdasági farmot, mert a Wadi Rum sivatag alatt egy vízadó, víztározó réteg húzódik. A farm teljes vízellátását ez a vízforrás biztosítja.

A farm által termesztett növényeket olyan speciális öntözési technikákkal és mezőgazdasági módszerrel termesztik, amelyet állítólag az ókorban használtak az ősi egyiptomiak a nabateusok.

A nabateusok alapították Jordánia ősi, sziklába vájt városát, Petrát, akik az ókorban fejlett vígazdálkodással oázist hoztak létre a sivatag közepén. Földalatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a vizet városba.

Futurisztikus ökofarm a sivatagban
Jordánia ökológiai gazdálkodás

Megterem itt a burgonya, gránátalma, paradicsom is…

A virágzó gazdaságot elsősorban a hidrológiai és permakulturális tervezés elveinek megvalósításával sikerült elérni.

Ez azt jelenti, hogy egymást támogató fajokat ültetnek egymás mellé, valamint pozsgás növényeket használnak földbevonatként, melyek nagyon kevés vizet igényelnek, és segítenek a homok megkötésében, valamint csökkentik a talaj hőmérsékletét is.

Futurisztikus ökofarm a sivatagban
Futurisztikus ökofarm a sivatagban

A farmon elsősorban zöldégeket, gabonaféléket és takarmányt termesztenek. Megterem itt a padlizsán, káposzta, füge, gránátalma, tök, burgonya és a paradicsom is.

Speciális víztárolás és öntözőrendszer

Az öntözővizet a 30-400 méter mélységben húzódó vízadó rétegből nyerik, és a 78 hektáros kör alakú mezőkre permetezik, forgó öntözőfúvókákkal. Speciális műanyag „poli-alagutakat” is használnak a víz tárolására, és a szélsőséges sivatagi hőmérséklet kezelésére.

A módszer annyira hatékony, hogy Jordánia élelmiszerellátásának nagy része innen származik.

Fazakas Virág (Fotók:Yann Arthus-Bertrand)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »